Rechter stelt hoofddoekdragende werkneemster in Spanje in het gelijk

door admin
Rechter stelt hoofddoekdragende werkneemster in Spanje in het gelijk

De rechter deed de uitspraak op basis van Artikel 16 van de Spaanse grondwet die gaat over godsdienstvrijheid. ‘De vrouw heeft het recht zich te bedekken, ook als de sluier geen onderdeel is van het werkuniform’.

De 38-jarige Spaanse vrouw met een Marokkaanse vader een een Spaanse, tot de Islam bekeerde moeder, is al sinds 2007 werkzaam bij het bedrijf Acciona Airport Services en werkte bij de servicebalie op de luchthaven van Palma de Mallorca. In 2015 meldde zij bij haar superieur dat ze graag een hoofddoek wilde gaan dragen tijdens haar werk. Deze superieur gaf haar hiervoor tijdelijke toestemming, maar gaf wel aan het hoofdkantoor in Madrid hierover te raadplegen. 

Hierop volgde een weigering op basis van het argument dat een hoofddoek niet past bij het uniform en zodoende een ondermijning zou zijn van de professionele uitstraling. De vrouw weigerde de hoofddoek af te doen, waarop zij diverse keren door haar werkgever werd beboet. Het niet uitbetalen van haar salaris volgde ook als sanctie en uiteindelijk werd ze geschorst wegens ‘ernstig wangedrag’. 

De rechter heeft bepaald dat Acciona Airport Services de vrouw nu 8.000 euro moet betalen als schadevergoeding plus 4.500 euro aan onbetaald salaris. 

Dit vind je misschien ook leuk