Rajoy: Witte Huis loog over zijn gesprek met Trump

door admin
Rajoy: Witte Huis loog over zijn gesprek met Trump

Rajoy zei idat de regering van Trump zou hebben gelogen over het telefoongesprek tussen de Spaanse regeringsleider en de president van de Verenigde Staten van 8 februari jl. Dit blijkt uit een parlementair verslag van het antwoord van Rajoy op de vraag naar de verschillende interpretaties van het gesprek van Ramón Espinar, Podemos-afgevaardigde in de senaat.

Espinar verbaasde zich over het feit dat in de versie van het Witte Huis vrijwel uitsluitend zou zijn gesproken over de eis die Trump stelt aan de NATO-leden om hun defensiebudget met 2% te verhogen. Vanuit het Spaanse regeringspaleis Moncloa werd juist niets over dit deel van het gesprek gezegd.

‘Geen enkel woord’

Rajoy zei herhaaldelijk op dinsdag dat hij met Trump niet sprak over de Spaanse uitgaven aan defensie. ‘In mijn telefoongesprek met de heer Trump heb ik niet gesproken over uitgaven aan defensie’, aldus Rajoy. ‘Geloof me, ik heb geen enkel woord met hem uitgewisseld over deze kwestie’.

Wel is het volgens Rajoy waar dat de Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, naar Europa reisde en dat de Amerikaanse vice-president Mike Pence de NATO-leden maandag heeft gezegd ‘dat we de uitgaven zouden moeten verhogen, maar ik sprak niet hierover en mijn positie in deze kwestie is bekend’. Rajoy voegde toe dat Spanje al in 2013 heeft beloofd om de uitgaven aan defensie te verhogen tijdens de NATO-top in Cardiff (VK) ‘en ik ben bereid om deze beloften stand te doen houden op het juiste moment’.

‘Niet naar gevraagd’

Ook verklaarde Rajoy nog dat ‘de president van de Verenigde Staten mij naar niets gerelateerd aan deze kwestie heeft gevraagd’. In de verklaring van het Witte Huis over het gesprek van 8 februari staat dat Trump ‘het belang heeft benadrukt dat alle NATO-bondgenoten de last van de defensie-uitgaven delen’.

Trump als tijdbom

Espinar omschreef in dit verband de Amerikaanse president als ‘een tijdbom’ voor mensenrechten, respect tussen landen, democratie en welzijn.

Dit vind je misschien ook leuk