Vijf doden in vier dagen door seksegerelateerd geweld

door admin
Vijf doden in vier dagen door seksegerelateerd geweld

De 91-jarige is het vijfde dodelijke slachtoffer van mannelijk geweld in nog geen vier dagen tijd. In de regio Valencia werden twee vrouwen gedood, een overleed in Barcelona en een vierde kwam om in Pontevedra. Dit jaar zijn er al 16 vrouwen omgekomen door geweld van mannen. Dat is het hoogste aantal dodelijke slachtoffers door mannelijk geweld sinds 2001.

 

Hongerstaking

 

‘We zijn hier niet met z’n allen, de dodelijke slachtoffers ontbreken.’ ‘Dit is geen opzichzelfstaand incident, maar onderdeel van het patriarchaat.’ ‘Nooit meer.’ De spreekkoren galmden woensdag onophoudelijk over het plein Puerta del Sol waar ongeveer duizend mensen bijeen waren gekomen ter ondersteuning van de demonstranten van de Asosación Ve-la Luz. Sinds 9 februari demonstreren honderden mensen bij Kilometerpunt Nul (Kilómetro 0) om politieke aandacht te vragen voor mannelijk geweld tegen vrouwen. Een kleine groep van hen is een tiendaagse hongerstaking begonnen. De demonstranten eisen dat de Spaanse regering snel en actief optreedt tegen het aanhoudende geweld tegen vrouwen. Volgens de officiële cijfers kwamen afgelopen jaar 44 vrouwen om het leven door mannelijk geweld.

 

Schreeuwen in plaats van zwijgen

 

De vrouwen van Ve-la Luz zijn het beu dat politici de ernst van de situatie niet lijken in te zien. Door de megafoon werden een voor een  de namen van de dodelijke slachtoffers van 2017 opgenoemd.  Van sommigen zijn alleen de initialen bekend. ‘We zijn het beu telkens een minuut stilte te houden. Het is tijd om het uit te schreeuwen en de wereld te laten horen dat we vermoord worden.’  En het spreekkoor antwoordde: ‘Ze zijn niet dood. Ze zijn vermoord.’ Vervolgens ging de megafoon van hand tot hand. ‘De helft van de slachtoffers had al eerder aangifte gedaan. De maatregelen werken niet. Ze laten ons in de steek. Maar deze strijd is van ons allemaal.’

 

Politiek

 

De minister van volksgezondheid, Dolors Motserrat, gaf antwoord op een parlementaire vraag over de bezuinigingen op de begroting voor bestrijding van mannelijk geweld tegen vrouwen. ‘Het is ieders verantwoordelijkheid seksegerelateerd geweld te stoppen. We hebben met z’n allen de begroting voor 2017 goedgekeurd.’ Sinds de PP aan de macht is, is er steeds minder geld beschikbaar voor de bestrijding van seksegerelateerd geweld.  In 2010 werd hiervoor nog ruim 31 miljoen euro uitgetrokken, in 2016 was dat nog maar 25 miljoen.

 

Maandag

 

Deze week zijn vijf vrouwen om het leven gekomen door toedoen van hun partner of ex-partner. Maandag viel het eerste slachtoffer in Pontevedra in de provincie Galicië. Toen kwam een vijftigjarige vrouw om bij een brand die door haar ex-partner was aangestoken. Uit onderzoek is gebleken dat de brand ander geweld moest verdoezelen.

 

Dinsdag

 

Dinsdagavond werd in Barcelona een 34-jarige vrouw doodgestoken door haar man. Haar stoffelijk overschot werd rond middernacht op straat gevonden. De dader, die eerder al een straatverbod opgelegd had gekregen, meldde zichzelf bij de politie. ‘We hebben het risico dat het slachtoffer liep, niet goed ingeschat,’  aldus de politie. ‘Achteraf gezien waren een gevangenisstraf of een enkelband beter op zijn plaats geweest, omdat de dader al vaker beschuldigd was van bedreiging en mishandeling.’

 

Ook twee andere mannen, die dezelfde dag opgepakt werden voor de dood van twee vrouwen in de regio Valencia, hadden een straatverbod opgelegd gekregen. Een 48-jarige Colombiaanse viel in een trapgat van vier hoog naar beneden. De Spanjaard met wie ze een relatie had, wordt ervan verdacht verantwoordelijk zijn voor haar dood. 

 

Een 49-jarige voormalig politieagente werd dood aangetroffen in haar woning. Haar ex-partner en de vermoedelijke dader gaf toe dat hij, ondanks het straatverbod, in haar woning was geweest.

 

Woensdag

 

En deze woensdag overleed in een ziekenhuis in Badajoz een 91-jarige vrouw die zondag door haar man was aangevallen met een mes. 

 

Hoeveel nog?

 

De vrouwen van Ve-la Luz eisen dat de overheid dit probleem eindelijk gaat aanpakken. ‘Hoeveel vrouwen moeten er nog vermoord worden, voordat iemand iets gaat doen?’, vragen ze zich af. Beelden van de demonstratie zijn hier te zien.

Dit vind je misschien ook leuk