Zwager Spaanse koning voorlopig nog niet in de gevangenis

door admin
Zwager Spaanse koning voorlopig nog niet in de gevangenis

Dit heeft de rechtbank in Palma de Mallorca maandag bepaald na een twee uur durend overleg met de openbaar aanklager anti-corruptie Pedro Horrach. Horrach eiste de betaling van een borgsom van 200.000 euro. Dit verzoek heeft de rechter afgewezen. Urdangarín werd vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 3 maanden wegens het plegen van meerdere delicten: ambtsmisdrijf, fraude, vriendjespolitiek, fiscale delicten, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

Zodoende kan Iñaki Urdangarín terug naar Zwitserland op de enige voorwaarde dat hij zich elke eerste dag van de maand daar meldt bij de lokale autoriteiten en dat hij elke wijziging van adres doorgeeft. Ook al gaat het om een verblijf van één nacht elders dan in zijn eigen woning.

Urdangarín ging in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Tot die zaak voorkomt, dat kan nog maanden duren, is hij dus een ‘vrij’ man. In Spanje wordt provisionele celstraf voordat een rechtszaak plaatsvindt en erna bij wet geregeld. Rechters sluiten iemand doorgaans pas op als er risico op vluchtgevaar bestaat, als het risico groot is dat de verdachte belangrijk bewijsmateriaal kan vernietigen of als er risico bestaat dat de veroordeelde tussentijds opnieuw misdrijven pleegt.

Corruptiezaak Nóos

In totaal waren er zeventien aangeklaagden die betrokken waren in de zaak Nóos. De goede doelenstichting Nóos sluisde miljoenen euro’s overheidsgeld op illegale wijze weg. Die miljoenen euro’s waren afkomstig van met name de twee regionale overheden van de Balearen en de regio Valencia en betaald om sportevenementen voor het goede doel te organiseren.

Lees ook: Gerechtshof Palma doet vandaag uitspraak in zaak Nóos en Update uitspraak corruptiezaak Nóos en Wie is wie in corruptiezaak Nóos?

Dit vind je misschien ook leuk