Aantal sterfgevallen in Spanje opnieuw toegenomen

door admin
Aantal sterfgevallen in Spanje opnieuw toegenomen

In 2015 stierven 422.568 mensen, dat waren er 26.738 meer dan in het jaar daarvoor. Het grootste gedeelte hiervan had een natuurlijke oorzaak. De toename van het sterfteaantal was voor mannen 5,8% en voor vrouwen 7,7%.

Hart- en vaatziekten belangrijkste doodsoorzaak

Doodsoorzaak nummer 1, met een sterftecijfer van 267,6 per 100 duizend inwoners, zijn de hart- en vaatziekten. Op nummer 2 staat de ziekte kanker, gevolgd door ziekten van de longen of luchtwegen op nummer 3. Deze laatste doodsoorzaak heeft een opmerkelijk groei van liefst 18,3% meer sterfgevallen. De nummer 1 groeide met 5,8% en de nummer 2 met 1%.

De meeste mannen stierven als gevolg van kanker. Bij de vrouwen was dit doodsoorzaak nummer 2. Zij kwamen in de meeste gevallen te overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Naar leeftijd

Bij kinderen jonger dan een jaar was de belangrijkste doodsoorzaak een perinatale aandoening. Hiermee wordt bedoeld dat het kind sterft in de periode tussen de 22ste week van de zwangerschap en de 7e dag na de geboorte. Bij 80% van de sterfgevallen in deze groep was een aangeboren afwijking de doodsoorzaak.

In de leeftijdscategorie tussen de 1 en 14 jaar en tussen de 40 en 79 jaar is kanker de belangrijkste doodsoorzaak (respectievelijk 29,4% en 43,1%). In de leeftijdscategorie ouder dan 79 jaar stierven de meeste mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten (33,9%). In de leeftijdscategorie tussen de 15 en 39 jaar stierven de meeste mensen als gevolg van een externe oorzaak; de meest voorkomende externe oorzaak was suïcide.

Nederland en België

Ook in Nederland en België zijn kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaken. Net als in Spanje, stierven ook in Nederland en België meer mannen dan vrouwen aan kanker. Het aantal sterfgevallen als gevolg van acuut hartfalen is nog steeds groot, maar dit neemt steeds verder af.

Dalend geboortecijfer

Sinds het begin van de economische crisis neemt niet alleen het sterftecijfer in Spanje toe, maar is ook het aantal geboorten met 18% afgenomen. De Spaanse regering heeft dan ook een verzoek bij senator Edelmira Barreira Diz in Galicië gedaan ‘de nodige maatregelen en acties te ondernemen om een evenwichtige samenstelling van de bevolkingspiramide te realiseren’. Binnen de EU worden alleen in Portugal, Griekenland en Cyprus minder baby’s geboren dan in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk