Verkoop van hybride en elektrische auto’s stijgt explosief

door admin
Verkoop van hybride en elektrische auto’s stijgt explosief

De enorme toename van duurzame auto’s is een goed teken, maar het aantal verkochte exemplaren maakt nog steeds maar 4,2% uit van het totale aantal verkochte personenauto’s. Verwacht wordt dat dit percentage in de toekomst groter zal worden. Volgens gegevens van de Anfac (Spaanse Vereniging van Autofabrikanten) zijn in de afgelopen vier maanden 5.537 milieuvriendelijke auto’s verkocht in de autonome regio Madrid.

Milieubewuster

De regio Madrid is koploper, maar ook in de rest van Spanje is de verkoop flink toegenomen, in totaal is dit een toename van 77%, in de autonome regio Catalonië is deze toename 71%. De explosieve stijging in Madrid was niet alleen het gevolg van de milieubewustere bewoners, maar was ook te danken aan de komst van het nieuwe autoverhuurbedrijf EMov waarvan de hele vloot uit duurzame auto’s bestaat. Na de piek van november en december zijn de verkopen weer iets teruggelopen. Er komen in de regio Madrid per maand tussen de 100 en 200 nieuwe hybride of elektrische auto’s op de weg.

Geen restricties voor duurzame auto’s

Volgens autofabrikant Toyata, het merk waar volgens Anfac de meeste hybride auto’s van worden verkocht in Spanje, is de verkoopgroei een gevolg van een groeiend milieubewustzijn bij automobilisten. Ook de maatregelen die in Madrid werden getroffen om de vervuiling door het verkeer te verminderen, hebben volgens Toyota een rol gespeeld. Sinds november geldt er op diverse plaatsen een parkeerverbod in het centrum van de stad en kwam het op 29 december voor het eerst voor dat het hele gebied binnen de ringweg M-30 voor bijna de helft van alle automobilisten werd afgesloten. De maatregelen golden niet voor automobilisten met hybride auto’s.

Anfac is terughoudend met het relateren van de hoge verkoopcijfers aan de verkeersrestricties in Madrid. “Een directe relatie tussen de gestegen verkoopcijfers en de periodes met zwaar vervuilde lucht boven de stad in december 2016 is moeilijk aan te tonen”, aldus een woordvoerder van Anfac. Wel denk hij dat steeds meer mensen overwegen een duurzame auto te kopen en dat het feit dat ze met een hybride auto altijd door de stad kunnen rijden een pluspunt is dat helpt de knoop door te hakken.   

Hybride: twee motoren

Een hybride auto is ongeveer 10% duurder dan een vergelijkbaar benzine-model en heeft twee motors: een elektrische en een thermische (op benzine of diesel). Als de thermische motor draait, functioneert deze als batterij voor de elektrische motor. Afhankelijk van de rijomstandigheden (in de stad of op de autoweg), gebruikt de auto de ene motor, de andere of allebei.

In februari 2016 was het aantal nieuwe duurzame auto’s in de regio Madrid ongeveer 2% van het totale aantal auto’s. Een jaar later is dit percentage gestegen naar 4,2%, terwijl de gehele autoverkoop 7% lager was vergeleken met het jaar daarvoor.

Dit vind je misschien ook leuk