‘Drank en vrouwen’-uitspraak Dijsselbloem valt verkeerd in Spanje

door admin
'Drank en vrouwen'-uitspraak Dijsselbloem valt verkeerd in Spanje

In het vraaggesprek in de Duitse krant zei Dijsselbloem toen het over de solidariteit van Noord-Europese met Zuid-Europese landen ging: ‘Als sociaal-democraat vind ik die solidariteit uiterst belangrijk. Maar wie daar aanspraak op maakt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen.’

‘Ongelukkig’

Formeel is er geen reactie uit Spanje gekomen. Wel reageerde de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos met de opmerking dat Dijsselbloem’s uitspraak ‘ongelukkig is, zowel in vorm als inhoud’. Verder: ‘hij zou spijt moeten hebben de opmerking gemaakt te hebben’. De Guindos is Dijsselbloems concurrent in Europa. Twee jaar geleden verloor hij nog de strijd om de positie van Eurogroepvoorzitter van de Nederlander. Maar deze uitspraak over drank en vrouwen brengt Dijsselbloem wel in diskrediet. De uitspraak wordt ‘racistisch’, ‘seksistisch’ en ‘xenofoob’ genoemd.

Excuses

Woensdag haalde Dijsselbloem bakzeil en bood zijn excuses aan: ‘Het spijt me dat mijn boodschap verkeerd is opgevat en is geïnterpreteerd als het noorden tegen het zuiden. Ik biedt mijn excuses aan als iemand zich beledigd voelt. Ik doelde op dat niemand zijn geld verkeerd kan uitgeven om dan te rekenen op financiële hulp’. Hij voegde toe dat zijn directe stijl voortkomt uit de Calvinistische cultuur en de Nederlandse oprechtheid.

Onwaarschijnlijk

In januari 2018 eindigt Dijsselbloem’s post. Het is een niet-geschreven regel dat de positie van voorzitter van de Eurogroep altijd wordt ingenomen door iemand die minister is. Dat Dijsselbloem minister blijft is met de verkiezingsnederlaag van zijn partij niet echt waarschijnlijk. De Spaanse minister De Guindos zegt in principe geen kandidaat te zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk