Toeristen woedend over verhoogde toeristenbelasting Barcelona

door admin
Toeristen woedend over verhoogde toeristenbelasting Barcelona

The Catalaanse regering heeft onopgemerkt een verhoging van wel 246% van de toeristenbelasting ingevoerd. De verhoging is vooral gericht naar families die ervoor kiezen om in gehuurde accommodatie (vakantiehuizen en appartementen) te verblijven.

Het nieuwe, dagelijkse tarief van €2,25 is gelijk aan het tarief voor toeristen die verblijven in luxueuze vijsterrenhotels.

De verhoging werd erkend door de Spaanse regering op 28 maart en werd 4 dagen later, op 1 april, van kracht.

Ook toeristen die elders in Catalonië een vakantiehuis of -appartement geboekt hebben zullen een hogere belasting moeten betalen: het tarief werd verdubbeld (van €0,45 naar €0,90).

Verder heeft de toeristenbelasting nu ook cruises in het vizier, met een nieuw tarief voor passagiers die minder dan 12 uur in de stad doorbrengen. Voorheen waren ze vrijgesteld van de belasting, maar vanaf nu zullen zij €0,65 moeten betalen. Het tarief voor passagiers die meer dan 12 uur aan land zijn blijft onveranderd (€2,25).

Toeristen die zijn woedend omdat ze nu een extra bedrag van wel €70 zouden moeten betalen op hun voorjaars- en zomervakanties in Barcelona, zelfs als ze hun vakantie hebben geboekt voordat het nieuwe tarief werd goedgekeurd op 28 maart.

De belasting wordt ter plaatse aangerekend en geldt alleen voor de eerste 7 dagen van het verblijf, Dat betekent dat een familie van 4 personen met kinderen van 17 jaar en ouder tot wel €70 extra zal moeten betalen voor hun zonvakantie.

De toerismebelasting is zelf ook nog eens onderworpen aan 10% BTW.

Vakantiewebsites haasten zich om hun systemen te updaten en om toeristen en eigenaars van vakantiewoningen te informeren. Toonaangevend portaal van Spaanse vakantiewoningen VakantiehuizenSpanje.nl, dat zelf appartmenten in Barcelona aanbiedtaan duizenden vakantiegangers, heeft een handige toerismebelasting calculator ontwikkeld zodat reizigers zelf kunnen berekenen hoe veel belasting ze moeten betalen, gebaseerd op bestemming, data en duur, en type van accommodatie. 

Jannich Petersen, COO van VakantiehuizenSpanje.nl, zegt het volgende over de toeristenbelasting: “Voor 96% van de toeristen die Catalonië bezoeken betekent de belastingsverhoging een extra 1% aan uitgaven, en dat geld gaat naar onderhoudskosten zoals het schoonmaken van stranden, herstellen van wegen en goede faciliteiten. Veiligheidsmaatregelen en  extra agenten voor grote festivals zoals het concert van Lady Gaga (21 september), het Primavera Sound Festival (28 mei – 4 juni) of the Blanes Vuurwerk Festival (22-26 juli) worden ook bekostigd door deze belasting.”

Toerismebelasting bestaat al voor meerdere jaren in landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland en Griekenland. In het Verenigd Koninkrijk zijn Bath en Edinburgh aan het overwegen om een gelijkaardige belasting in te voeren.

Het geld dat wordt gegenereerd door deze belasting in Barcelona, de Costa Brava en de rest van Catalonië zal worden gebruikt om de infrastructuur en toerismebureau’s van de regio te financiëren. 

Sinds de toerismebelasting werd ingevoerd in november 2012 is er al €126 miljoen gegenereerd. Dat bedrag wordt verdeeld tussen het Catalaanse Toerismebureau en de plaatstelijke toerismebureau\’s – om reclamecampagnes voor toerisme in Catalonië te financiëren – en de Catalaanse steden en gemeentes voor de bouw en vernieuwing van infrastructuur voor toerisme te bekostigen.

Volgens cijfers gepubliceerd in augustus 2016 werd Catalonië bezocht door meer dan 10 miljoen buitenlansde toeristen tussen januari en juli van hetzelfde jaar. Om dat cijfer in perspectief te zetten: deze statistiek vertegenwoordigt één vierde (25,3%) van alle buitenlandse toeristen in Spanje tijdens dezelfde periode.

De stad Barcelona ontvangt per jaar meer dan 27 miljoen toeristen die verblijven in de 360 hotels of bijna 10 000 vakantiewoningen in en rond de stad.

Cijfers van 2015 geven aan dat de belasting in dat jaar €43,5 miljoen inkomsten genereerde, 5,5% meer dan in 2014. Hotels blijven de voorkeur van toeristen genieten, met de hoogste opbrengst: €34,4 miljoen. Hoewel vakantiewoningen minder opbrengsten genereerden, namelijk €3,6 miljoen, is dit 38,6% meer dan in 2014, wat erop duidt dat verblijven in vakantiewoningen sterk zijn gestegen in de afgelopen 12 maanden.

Dit vind je misschien ook leuk