Spaanse premier moet getuigen in corruptiezaak

door admin
Spaanse premier moet getuigen in corruptiezaak

Het gaat om de Gürtel-zaak. Hierin worden 37 personen verdacht van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Tussen die verdachten zitten veel politici van de Partido Popular (PP). De belangrijkste verdachten zijn Francisco Correa, het brein achter het schandaal, en de voormalige boekhouder van de Partido Popular, de partij van Mariano Rajoy, Luis Barcenas. Hij zou de dubbele boekhouding van de PP hebben beheerd, van de illegaal verkregen fondsen zwarte bonussen aan diverse hoge figuren binnen de PP hebben uitbetaald en ook 47 miljoen euro naar een Zwitserse bankrekening hebben weggesluisd.

In 2013 kwam Rajoy in de problemen toen de krant El Mundo publiceerde dat hij tussen 1997 en 1999 elk jaar 42.000 euro van Bárcenas had ontvangen. Later kwam daar nog informatie bij over dat Rajoy via sms’jes aan Bárcenas had gevraagd om bezwarende informatie binnen de partij te houden.

De corruptiezaak draait rond een netwerk van bedrijven, veel ervan van Correa, die politici en ambtenaren omkochten in ruil voor lucratieve contracten. Onder de verdachten is ook de voormalige minister van Gezondheid Ana Mato en de PP zelf. Zowel Mato als de PP zouden illegaal verkregen fondsen hebben gebruikt ter eigen voordeel. Wanneer Rajoy wordt gehoord, is nog niet bekend. Mato moest in 2014 opstappen vanwege haar betrokkenheid in de zaak. 

Het kwam de PP en Mariano Rajoy op veel kritiek te staan, maar Rajoy bleef alles stellig ontkennen en ging meestal helemaal nergens op in. Spanjaarden maken zich veel zorgen over de corruptie binnen alle overheidslagen in hun land. Er lopen talloze zaken tegen burgemeesters, overheidsbedrijven en politici. Niet alleen de PP wordt op veel plekken in verband gebracht met corruptieschandalen, ook de PSOE ontloopt de dans niet.

Tijdens de twee laatste verkiezingen verloren de traditionele grote partijen dan ook veel kiezers aan de nieuwe partijen Podemos (extreem links) en Ciudadanos (rechts van het midden). Wel won de PP de laatste verkiezingen, maar de partij wist geen absolute meerderheid meer te verkrijgen en Mariano Rajoy leidt nu het minderheidskabinet. 

Dit vind je misschien ook leuk