Goede vriend Spaanse koning gearresteerd in smeergeldaffaire Lezo

door admin
Goede vriend Spaanse koning gearresteerd in smeergeldaffaire Lezo

López Madrid was adviseur van OHL, het bouwbedrijf die het bedrag betaalde. Gisteren werd Ignacio González al opgepakt in dezelfde smeergeldzaak die operatie Lezo is genoemd. López Madrid woont sinds zijn betrokkenheid bij andere schandalen op verzoek van OHL in Londen en vloog op verzoek van de Guardia Civil zo snel mogelijk terug naar Madrid, waar hij slechts ondervraagd zou worden over de zaak. Uiteindelijk werd hij na een paar uur verhoor laat op donderdagavond alsnog gearresteerd. 

De commissie van 1,4 miljoen euro werd betaald in ruil voor de toewijzing van het project van de bouw en uitvoering van een trein tussen Móstoles Central en Navalcarnero. Donderdag gaf de onderzoeksrechter in deze zaak, Eloy Velazquez opdracht alle kantoren van OHL in Madrid te onderzoeken. 

PP was op de hoogte

De directie van de Partido Popular, de partij van González, zou al jaren via verschillende wegen op de hoogte zijn geweest van de herkomst en bestemming van het bedrag van 1,4 miljoen euro. De belangrijkste weg was via de voormalige penningmeester van de partij Alvaro Lapuerta. Die zou de directie erop hebben gewezen dat Juan Miguel Villar Mir, de toenmalige CEO van OHL, er opdracht toe zou hebben gegeven. Javier López Madrid is zijn schoonzoon en tevens goede vriend van de Spaanse koning Felipe. De twee gingen naar dezelfde school Los Rosales in Madrid. Het is niet de eerste keer dat López Madrid bij een schandaal betrokken is. In februari werd hij veroordeeld tot 6 maanden cel vanwege betrokkenheid bij de zaak ‘Tarjetas Black’ rond het illegale gebruik van zwarte credit cards bij de banken Caja Madrid en Bankia. Ook werd hij onlangs onderzocht op verdenking van aanranding van een arts.

Andere betrokken bedrijven 

Ondanks dat de partij van de steekpenningen op de hoogte was, werd er nooit op geacteerd. In dezelfde zaak worden ook andere bedrijven onderzocht die commissies aan de PP zouden hebben betaald. Hieronder het de bedrijven Indra (met de Spaanse staat als grootste aandeelhouder), PwC, Lucuas en Saerco.

Dit vind je misschien ook leuk