Internationale experts spreken in Málaga over duurzaam ondernemen

door admin
Internationale experts spreken in Málaga over duurzaam ondernemen

De aftrap van dit New Economy & Social Innovation (NESI) Forum werd gevormd door de presentatie van een document waaraan experts uit vijftig landen samen hebben gewerkt. In het document worden gezamenlijke doelen, wensen en manieren om die te bereiken behandeld. De schrijvers zien als hun gemeenschappelijk einddoel ‘We dromen van een nieuwe, meer duurzame, eerlijke en op samenwerking gerichte economie, die is gecentreerd rond mensen en vandaag beloven we er samen alles aan te doen dit tot stand te brengen’.

Zondag dag voor publiek 

Tot zondag 23 april worden op het forum voor nieuwe economie ervaringen uitgewisseld en zijn er workshops, presentaties en seminars rond het thema in het Palacio de Ferias y Congresos in Málaga. Op zondag is er gelegenheid voor het publiek om deel te nemen aan enkele daarvan in het museum voor contemporaine kust (CAC) in Málaga. 

Sociale verantwoordelijkheden

Volgens Diego Isabel la Moneda , hoofdorganisator van het congres en leider van de Global Hub for the Common Good in Londen moet de economie gericht zijn op het algemeen welzijn van de bevolking, niet op mensen van wie het voornaamste doel is om geld te verdienen. Dit moet bereikt worden door samen te werken met sociale verantwoordelijkheden en verantwoordelijkheid voor een beter het milieu als uitgangspunt. 

Er worden concepten besproken als het eten van lokale producten, duurzame criteria die men in overweging zou moeten nemen bij aankoop van een huis, kleding of andere producten, milieuvriendelijker transport, fair trade en de deeleconomie. 

Zo sprak Marcos Eguigueren, algemeen directeur van Global Alliance for Banking on Values, een netwerk van 40 internationale banken die zaken doen op basis van ethische en sociaal verantwoordelijke investeringen:’Wij zetten mensen boven winst’. 

Geld

Ook kwam de rol van het geld in de samenleving aan de orde op de tweede dag. Geld werd oorspronkelijk gecreëerd om de economische relaties tussen mensen te reguleren. Nu dient het financiële systeem niet langer meer de menselijke behoeften. Gesproken werd over crypto currency, crowd funding, lokale munten en de deeleconomie. ‘Het gaat niet om dat wat slecht gaat te stoppen, maar om op een constructieve manier zelf iets goeds op te bouwen.

Dit vind je misschien ook leuk