Spaanse voormalige minister van Justitie onderzocht in corruptiezaak

door admin
Spaanse voormalige minister van Justitie onderzocht in corruptiezaak

Ook voormalig minister van Justitie Alberto Ruiz Gallardon lijkt de dans niet te gaan ontspringen. Onderzoeksrechter Eloy Velazquez wil in het kader van de zaak Lezo ook het management van publiek bedrijf Canal de Isabel II onderzoeken in de tijd dat Gallardón president was van de regio Madrid tussen 1995 en 2003. 

Gonzalez

Vorige week werd de latere voormalige president van de autonome regio Madrid (tussen 2012 en 2015), Ignacio Gonzalez al gearresteerd op verdenking van corruptie via het bedrijf Canal de Isabel II. Onder zijn bewind zou Canal de ISabel II het bedrijf Emissao hebben aangekocht voor 31 miljoen euro, terwijl de vermogenswaarde 10 miljoen euro was.

De onderzoeksrechter ziet een verband tussen een eerdere aankoop van het bedrijf Canal de Isabel II in 2001 van het bedrijf Inassa voor 73 miljoen euro terwijl de vermogenswaarde destijds werd geschat op 7 miljoen euro. 

Verborgen motief 

Volgens verschillende Spaanse media (hier en hier) zou Gallardon het ‘verborgen motief’ zijn voor het uitgebreide onderzoek van Eloy Velazquez dat begon bij het vaststellen van onregelmatigheden binnen het gemeentelijke bedrijf Canal de Isabel II. Inmiddels werd het hele bedrijf door inspecteurs van de anti-corruptieopsporingsdienst onderzocht en zijn stapels documenten in beslaggenomen, die op dit moment doorgeplozen worden. 

Abortuswet

Vanaf 2003 was Gallardon burgemeester van Madrid. Tot hij in 2011 werd gekozen als afgevaardigde van Madrid in het Spaanse Parlement. toen Rajoy de verkiezingen won in 2011 wees hij Gallardon aan als minister van Justitie. Dit bleef hij tot hij in 2014 opstapte nadat zijn wetsvoorstel over abortus door premier Rajoy werd afgekeurd. Daarna werd hij bestuurslid van de adviesraad van de gemeente Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk