Hittegolf blijft tot zondag in grote delen van Spanje

door admin
Hittegolf blijft tot zondag in grote delen van Spanje

Het gaat met name om gebieden in het binnenland: Andalusië, Castilia La Mancha, Madrid en Extremadura. Hier wordt het zo warm dat Aemet er een oranje weeralarm voor uitgeeft. Dat betekent een belangrijk risico bij weinig voorkomende meteorologische fenomenen. 

In 34 provincies geldt een oranje of geel weeralarm verspreid over 9 autonome regio’s. Oranje krijgen de provincies Córdoba, Granada, Huelva, Jaén en Sevilla in Andalusië met temperaturen die schommelen tussen de 38 en 41 graden. Cádiz krijgt een geel alert en tevens voor harde Levante-wind in de Straat van Gibraltar. 

Voor alle provincies in Castilia La Mancha geldt een geel alert. Het is vooral warm in de gebieden van de Valle Tajo en Guadiana met temperaturen boven de 40 graden. De minimumtemperatuur komt hier vooral in plaatsen onder de 900 meter niet onder de 20 graden. Voor Madrid geldt ook een oranje alert in de stad. 

In Extremadura wordt het met 42 graden erg warm in de vlakten van de Guadiana rivier en 41 graden in de hoogvlakte van Cáceres. Minimumtemperaturen schommelen hier tussen de 22 en 25 graden. 

Castilla y Leon heeft een oranje alert in het zuiden van de provincies Ávila, Salamanca en voor de rest van de regio geldt een geel alert.

Een gele waarschuwing geldt eveneens voor Aragón, Catalonie, Lugo, Ourense, Pontevedra, Ibiza en Formentera met temperaturen tussen 34 en 37 graden. 

De temperaturen blijven tot zaterdag stijgen in het noorden van het land en dan met name in Galicië en Asturias. Zondag gaat het kwik nog omhoog in het hogergelegen gedeelte van de rivier Ebro. In de rest van het land gaan dan de temperaturen weer omlaag, al blijven ze aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. 

Tot zondag liggen de temperaturen tussen de 6 en 10 graden hoger dan de normale maxima en 4 tot 6 graden hoger dan de normale minima.

Dit vind je misschien ook leuk