Spectaculaire stijging van prijzen op Spaanse markt huurwoningen

door admin
Spectaculaire stijging van prijzen op Spaanse markt huurwoningen

Spanje is van oudsher een land waar een woning huren gezien werd als slechts iets tijdelijks tot men in staat was een woning te kopen. Sinds de economische en financiële crisis is daar echter verandering in gekomen. Veel mensen zijn eenvoudigweg niet meer in staat om een woning te kopen en onder jongeren duurt het zolang voordat ze enige zekerheid hebben op werk-gebied dat ze niet eens meer nadenken over het kopen van een woning. 

Seismische kaart

Op nationaal niveau zijn de huurprijzen in een jaar tijd met 10 procent gestegen, zo blijkt uit gegevens verstrekt door het online onroerendgoedplatform Fotocasa uit april. Fotocasa maakte zelfs een ‘seismische’ kaart van Spanje met een overzicht van de prijsstijgingen op de huurmarkt. Experts ontkennen echter een nieuwe ‘zeepbel’ omdat de huren nog ver verwijderd zijn van de maximale waarden in 2007, het jaar voordat alles ineen stortte. De huur is in een jaar tijd gemiddeld gestegen met 8 euro per vierkante meter per maand en zit nu op hetzelfde niveau als 2011, maar is nog ver verwijderd (-20,5%) van het maximum in 2007 toen de gemiddelde prijs per vierkante meter op 10,12 euro per vierkante meter per maand uitkwam.

Een woning huren in Barcelona is het duurst met 15,14 euro per vierkante meter per maand. Daarna volgen Ibiza, Sitges en Madrid met respectievelijk huren van 13,23 euro, 12,82 euro en 12,81 euro per vierkante meter per maand. De huurprijzen liggen het laagst in de plaats Lucena in Córdoba met 3,28 euro pre vierkante meter per maand.

Aandeel huurwoningen

In Spanje is nu 20 procent van het totale woningaanbod bestemd voor huur. Dit percentage blijft stijgen. Toch is dat nog ver van andere Europese landen vandaan. Veel landen zitten om en nabij de 50 procent huurwoningen op het totale aanbod. Het gemiddelde in Europa in dit verband is 30 procent, dus daar zit Spanje dichterbij in de buurt. 

Professioneler

Experts wijzen erop dat de markt voor huurwoningen professioneler moet worden. Zo moeten huiseigenaren beter worden beschermd, zodat de angst om een woning voor langere termijn te verhuren verdwijnt. Ook moet er een systeem van hulp komen via de inkomstenbelasting, waarbij subsidies en dergelijke bij de juiste personen terechtkomen die een en ander op correcte wijze aanpakken. Tot slot zijn experts van mening dat er een centraal register moet komen van huurwoningen, zodat er een beter overzicht is van het aanbod. 

Dit vind je misschien ook leuk