Mensen vinden makkelijker baan op Ibiza dan woning

door admin
Mensen vinden makkelijker baan op Ibiza dan woning

Dit zegt Luis Gonzaga van het Platform voor gedupeerden door huur. Honderden mensen die werken in de horeca op het eiland deze zomer zijn nog steeds op zoek naar een verblijfsplaats. Velen komen van het vasteland en sommigen zijn nu al genoodzaakt om in de auto te slapen. Er worden kleine kamers verhuurd voor 500 euro per maand, exclusief borg en kosten voor elektriciteit en water. Of mensen zijn gedwongen appartementen te delen met negen andere personen en betalen dan nog tegen de 350 a 400 euro per maand. 

Kokette zolderkamer

In de kranten en op woningplatforms op internet zijn al advertenties te zien als deze: ‘Ik zoek iemand om te koken en mijn huis schoon te maken in ruil voor kost en inwoning.’ Of mensen zijn op zoek naar een stretcher op een veranda, in garages of caravans. Iemand biedt een ‘kokette zolderkamer’ aan met terras voor 1.700 euro per maand. De markt is volgens Gonzaga deels ten prooi gevallen aan misbruik en speculatie, waarvan residenten en professionals die van buiten komen de dupe zijn. ‘Ze krijgen van de autoriteiten vrij spel, want die zijn bang voor het verlies van stemmen als ze streng optreden’. Vaak zijn de huiseigenaren de vaste bewoners van het eiland die dus lokaal stemmen.

Wetsvoorstel in de maak

Op de Balearen is er een wetsvoorstel ter regulering van dit soort zaken nog in de maak. Er zijn boetes voorzien tot 40.000 euro voor wie een illegale woning aanbiedt. Mensen moeten hun woning voor toeristisch gebruik verplicht registreren en appartementen voor toeristische verhuur moeten toestemming daartoe hebben van de betreffend vereniging van eigenaren. Bovendien mag niet verhuurd worden aan toeristen in gebouwen die nieuwer zijn dan tien jaar oud. 

Mallorca

Ook op Mallorca is de situatie nijpend. Het sociale en ecologische platform Terraferida wijst op het feit dat er 50.557 nieuwe toeristische plaatsen zijn bijgekomen op het eiland. Dat is 15% boven op het bestaande aanbod van 333.165. Deze nieuwe zijn onder te verdelen in 39.004 woningen en appartementen voor verhuur aan toeristen en 11.553 agriturismo-plaatsen en hotelbedden. 

Toeristische druk

In Palma de Mallorca stonden nog nooit zoveel mensen ingeschreven bij de gemeente als dit jaar: 434.516. Vorig jaar op 10 augustus waren er maar liefst 10 miljoen personen op het eiland. Dat is het dubbele dan de vaste bewoners. Daarmee is de druk van toeristen op de vaste bewoners het grootste in de geschiedenis van het eiland. 

Speciaal onderdak

Hier en daar worden mensen opgevangen op speciale plekken. Zo hebben hoteliers in Sant Antoni kamers beschikbaar gesteld voor de extra Guardia Civil-agenten die op het eiland komen in de zomer. Het voormalig ziekenhuis Can Misses is geschikt gemaakt voor het verplegend personeel dat extra is deze zomer op het eiland. 

Dit vind je misschien ook leuk