Code rood voor extreme hitte in Andalusië

door admin
Code rood voor extreme hitte in Andalusië

Antequera was samen met Granada en La Roda (allemaal in Andalusië) de warmste plek van Spanje. In de top tien van warmste plaatsen lagen er negen in Andalusië, samen met Jerez de los Caballeros in Badajoz. In Antequera werd officieel 41,1 graden Celcius gemeten om 13:30 uur, terwijl Aemet 38 graden had voorspeld. 

Code rood woensdag 

Ook vandaag teistert de hittegolf het midden en zuiden van het land. Alleen de stroken langs de kust blijven ervan gevrijwaard. Mensen in het binnenland van Andalusië moeten oppassen. Hier geldt code rood (extreem risico) wegens hitte (temperaturen tussen 40 en 44 graden) voor het binnenland van Granada, het zuiden van Córdoba, het noorden van Jaén, het zuiden van Sevilla. Ook het midden van de provincie Ciudad Real krijgt code rood vandaag en het noorden van Badajoz en het zuiden en midden van Cáceres. 

Code rood vrijdag

Voor vrijdag geld het rode weeralarm nog voor het noorden van Jaén en het midden van de provincie Córdoba. De omliggende gebieden krijgen dan nog een code oranje. Dat betekent een belangrijk risico bij het uitvoeren van normale dagelijkse bezigheden. Mensen in die gebieden worden geadviseerd tussen 12 en 19 uur uit de zon te blijven. Zich niet teveel in te spannen en veel water te drinken. 

Extreem risico op bosbranden

Logischerwijs is het risico op bosbranden ook groot als het zo heet is. Aemet plaatst op zijn website ook altijd een overzicht van gebieden met het risiconiveau voor bosbranden. Donderdag is dat risico voor vrijwel heel Andalusië, Castilia-La Mancha en de provincie Barcelona extreem hoog. 

Dit vind je misschien ook leuk