Akkoord bereikt over aanpak vrouwenmishandeling

door admin
Akkoord bereikt over aanpak vrouwenmishandeling

Vrouwenmishandeling is een groot maatschappelijk probleem in Spanje. Dit jaar al werden 32 vrouwen en zes minderjarigen vermoord. Door de mishandeling van hun moeders zijn 16 minderjarigen wees geworden. Cijfers die opnieuw slechter zijn dan die van het jaar hiervoor.

Historisch akkoord

De politieke partijen hebben voor de aanpak van dit probleem de handen ineengeslagen en zijn tot een historisch akkoord gekomen: 200 maatregelen die met een budget van een miljard euro worden gerealiseerd in de komende vijf jaar. Voor de uitvoering van de maatregelen wordt een beroep gedaan op alle overheidsinstanties en de maatschappij in het algemeen. Zo is er een belangrijke rol voor de eerstelijnsgezondheidszorg; huisartsen moeten het huiselijk geweld al in een vroeg stadium leren herkennen. Een andere prioriteit is de aandacht voor preventie in het onderwijs: zo worden adolescenten vroegtijdig bewust gemaakt van gendergelijkheid en wordt wellicht het ‘machismo’ en gewelddadig gedrag op latere leeftijd voorkomen.

Het akkoord, waaraan zes maanden is gewerkt, moet gaan voorkomen dat mannen zich schuldig maken aan vrouwenmishandeling. Daar zal al vanaf de basisschool aandacht aan worden besteed. Verder zal de bescherming van de slachtoffers en hun kinderen verbeteren, ook als er nog geen aangifte van de mishandeling is gedaan. Er wordt een uitkering van zes maanden toegekend om zelfstandig een nieuw leven te kunnen beginnen.

Meer dan alleen huiselijke geweld

Het eerste gedeelte van het akkoord waarin de vrouwenmishandeling wordt gedefinieerd, bleek bij de totstandkoming het lastigste. Zo wilde Podemos niet alleen het huiselijk geweld, maar ook het geweld tegen vrouwen in het algemeen op laten nemen in het akkoord. Het internationale Istanbul Verdrag (dat door Spanje is geratificeerd in 2014) definieert vrouwenmishandeling als het fysiek, seksueel, psychologisch of economisch toebrengen van schade. In het Spaanse akkoord zijn ook slachtoffers van mensenhandel of gedwongen huwelijken opgenomen.  

Preventie, zorg en bescherming

Met de 200 maatregelen voor een integrale aanpak van vrouwenmishandeling wil de Spaanse regering het volgende realiseren: bescherming van de slachtoffers al voordat er aangifte van mishandeling is gedaan, preventieve gezondheidszorg met vroegtijdige herkenning van geweld, financiële, psychologische en pedagogische bijstand voor kinderen van de slachtoffers, ontzegging van ouderlijk gezag voor de daders, afschaffing van de verzachtende omstandigheden bij het strafproces van de daders, vrijstelling voor de slachtoffers van de verplichting om een verklaring af te leggen voor de rechter, multidisciplinaire hulpinstanties die permanente zorg en bescherming bieden aan de slachtoffers, gespecialiseerde politiefunctionarissen, preventie in het onderwijs en toezicht op stereotiepe genderongelijke beeldvorming in de media.

Dit vind je misschien ook leuk