Eierschandaal heeft ook Spanje bereikt

door admin
Eierschandaal heeft ook Spanje bereikt

De gecontamineerde eieren zullen allemaal worden vernietigd. Het is de eerste keer dat de pesticide in Spanje is aangetroffen. Spanje is het 18e land dat geraakt wordt door het eierenschandaal. In heel Europa werden al miljoenen eieren uit de schappen gehaald en tientallen pluimveebedrijven gesloten. De Europese Commissie wil een speciale bijeenomst om zich te beraden over de kwestie.

Het is nog niet bekend waar de eieren die in het Baskenland werden aangetroffen vandaan kwamen. Diverse Spaanse media spreken het vermoeden uit dat ze uit Frankrijk komen. De insecticide 

Op 20 juli kwam het eerste alert over de mogelijke aanwezigheid van Fipronil in eieren in België. Daarna trokken Nederland en België aan de bel. Pas sinds 1 augustus is het bekend geworden in het nieuws. Volgens de EU bestaat er geen risico voor de volksgezondheid. Alleen wanneer iemand grote hoeveelheden met Fipronil besmette voeding binnenkrijgt ontstaat er een risico voor de nieren en de lever.

Wat is Fipronil?

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Fipronil zit vooral (voor meer dan 90%) in de eidooier, omdat het een goed in vet oplosbare stof is.

Andere getroffen landen

Naast België, Nederland, Duitsland of Frankrijk (die besmette eieren exporteerden), gaat het om Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Denemarken, en buiten de EU om Zwitserland en Hongkong.

Dit vind je misschien ook leuk