Moslims Barcelona lopen mars tegen terrorisme

door admin
Moslims Barcelona lopen mars tegen terrorisme

Afgevaardigden van alle politieke partijen met vertegenwoordiging in het Catalaanse parlement, behalve de Partido Popular liepen mee. De moslims wilden met hun mars ook hun steun betuigen aan de slachtoffers en de acties van de terroristen veroordelen. Terroristen die volgens hen onterecht het idee verspreiden in de publieke opinie dat extreem geweld bij de islam hoort. Volgens de Guardia Urbana, de lokale Catalaanse politie, liepen er ruim 2.500 mensen mee. 

Op het plein lazen drie vertegenwoordigers van verschillende islamitische gemeenschappen in Barcelona een brief voor in het Catalaans, het Spaans en het Arabisch, waarna ze ‘nee tegen terrorisme, nee tegen geweld en ja voor vrede’ riepen. In de brief stond dat moslims enkel hun dankbaarheid kunnen uiten aan Catalonië. ‘We hebben allemaal gehuild van onbegrip over het gebeuren en we werken eraan dat het niet opnieuw zal gebeuren’. De moslimgemeenschap zegt ervoor te zullen waken ‘dat jongeren geen ideologie omarmen die niets te maken heeft met de religie van de moslims. 

Nadat het verschil werd duidelijk gemaakt tussen terrorisme en religie eindigde de tekst met de nadruk op het feit dat de islamitische gemeenschap nu heel bezorgd is om de tweede generatie immigranten. ‘Dat jongeren die zijn geboren in Catalonië zich ontpoppen als tegenstanders van het land en de stad betekent dat we een groot probleem hebben dat we onder ogen moeten zien en niet moeten negeren’. De moslims vragen daarom ook overheden, zowel de staat, de Generalitat als de gemeente om met hen te praten over hun toekomst. 

Op stukken karton waren leuzen te lezen als ‘wij zijn ook slachtoffers’, ’terrorisme heeft geen religie’, ‘wij zijn Barcelona’ en ‘nee tegen terreur’.

Vooraan bij de mars liep de voorzitter van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell mee en andere afgevaardigden van de Catalaanse autoriteiten. Agenten van Mossos d’Esquadra hielpen om de mars in goede banen te leiden over dezelfde route als die de terrorist met het busje donderdag aflegde. Ter hoogte van Pla de L’Os waar het busje tot stilstand kwam, legden de demonstranten bloemen om de slachtoffers te eren. 

Terreurcel opgerold

Maandag wist de Catalaanse politie met het doodschieten van de tot dan nog voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslag, Younes Abouyaaqoub (22), de terreurcel van Ripoll op te rollen. Het politieonderzoek loopt echter door. Abouyaaqoub zat in een wijnveld in de wijnstreek Penedes op 40 kilometer ten westen van de stad. De groep bestond uit twaalf mannen, waarvan de meesten in Ripoll woonden. Dit ligt op anderhalf uur rijden van Barcelona en heeft tienduizend inwoners. Het brein achter de aanslag is vermoedelijk de imam Abdelbaki Es Satty van de gemeente. Hij zou in staat zijn geweest om de jongeren, die tot een paar maanden terug een normaal leven leidden, te radicaliseren.

Op dit moment zijn alle slachtoffers van de dubbele aanslag in Barcelona en Cambrils geïdentificeerd. Veertien mensen kwamen om het leven bij de aanslag in Barcelona en een bij de aanslag in Cambrils. Van de gewonden die vielen in Barcelona zijn er 66 ontslagen uit het ziekenhuis, 50 mensen liggen nog in diverse ziekenhuizen, waarvan 9 in kritieke toestand, 10 zwaargewond, 20 minder zwaargewond en 1 lichtgewond. Van de gewonden in Cambrils liggen er nog 23 zwaargewond in het ziekenhuis en 2 minder zwaargewond. 

Van de dodelijke slachtoffers zijn er 8 man, 7 vrouw en 2 kinderen, 6 Spanjaarden, 3 Italianen, 2 Portugezen, 1 Amerikaan, 1 Canadees, 1 Belg en 1 Canadees/Brit met dubbele nationaliteit.

Lees ook: ‘Wij zijn niet bang’: Catalanen massaal de straat op tegen terreur

Dit vind je misschien ook leuk