Catalonië houdt referendum ondanks tegenstand Madrid

door admin
Catalonië houdt referendum ondanks tegenstand Madrid

De referendumwet werd in haast goedgekeurd zonder de oppositiepartijen. De PP, de PSC en Ciudadanos verlieten het parlement al voor de stemming. Na de stemming werd de wet ondertekend door premier Carles Puigdemont en zijn regering. 

Ook tegenstand van leden van de instelling van de Catalaanse overheid die is belast met het waarborgen van de rechtsgeldigheid van de door het parlement aangenomen wetten, kon de goedkeuring van de referendumwet niet stoppen. Algemeen secretaris Xavier Muro zei toen het debat ongeveer een uur op gang was dat de procedures regelrecht botsen met de resoluties in de Spaanse Grondwet. Uiteindelijk werd de nieuwe wet aangenomen met 72 stemmen en bij afwezigheid van 52 parlementsleden van de oppositie. 

Faliekant tegen

Madrid is faliekant tegen unilateraal uitgesproken onafhankelijkheid. Volgens de Grondwet ligt de soevereiniteit van Spanje bij alle Spanjaarden en niet alleen bij de Catalanen. Een deel van het land kan zich volgens de Grondwet niet op eigen houtje onafhankelijk verklaren. De Spaanse overheid heeft opnieuw aangegeven dat het er alles aan zal doen wat in zijn legale en politieke macht ligt om het referendum op 1 oktober tegen te houden. 

De Spaanse premier Rajoy droeg regeringsjuristen op een aanklacht in te dienen tegen de wet bij het Spaanse Grondwettelijke Hof, om het referendum tegen te houden. 

Zaak tegen Catalaanse parlementsleden

Het Spaanse Openbaar Ministerie gaf aan dat het een zaak aan het aanspannen is tegen de betrokken Catalaanse parlementsleden, waaronder de voorzitter Carme Forcadell, wegens het negeren van rechterlijke bevelen die wetgevende stappen richting onafhankelijkheid verbieden.

Zelfbeschikkingsrecht

Catalaanse separatisten blijven echter bij het standpunt dat de rijke regio een politiek, economisch en cultureel recht heeft op zelfbeschikking. De Spaanse vice-premier Soraya Saenz de Santamaría omschreef de gebeurtenissen in het Catalaanse parlement als een ‘beschamend verraad van de democratie en de Spaanse grondwet’. ‘De regering zal vrijheid, democratie en coëxistentie verdedigen. (…) Laat niemand eraan twijfelen dat we weten wat we moeten doen en dat we dat ook zullen doen’. 

‘Catalaans nationaal theater’

Een woordvoerder van de Catalaanse afdeling van de partij Ciudadanos beschuldigde de separatisten ervan het parlement in een ‘Catalaans nationaal theater’ te veranderen. Partijleider Albert Rivera zei dat het land onderhevig is aan een ‘coup tegen de democratie’. Woensdagavond zei Inés Arrimadas, leider van Ciudadanos in Catalonië van plan te zijn een motie van wantrouwen in te dienen tegen de Catalaanse premier om zo nieuwe regionale verkiezingen te forceren.

Peiling

Volgens een peiling uit juli is 49,4 procent van de Catalanen tegen onafhankelijkheid en zou 41,1 procent afscheiding ondersteunen. Uit een andere peiling eerder deze week bleek dat als het referendum doorgaat 72 procent ja zal stemmen bij een opkomst van 50 procent. De Catalaanse regering heeft al aangegeven dat de uitkomst van het referendum bindend is ongeacht de opkomst. 

Dit vind je misschien ook leuk