Drie keer zoveel mensen aan de Costa del Sol in de zomer

door admin
Drie keer zoveel mensen aan de Costa del Sol in de zomer

De 1,6 miljoen mensen staan ingeschreven bij het bevolkingsregister van de diverse gemeentes in de provincie. Maar daarbij moeten tienduizenden anderen worden opgeteld die niet ingeschreven staan, maar wel in dit gedeelte van Spanje wonen. Dan zijn er nog de mensen die tijdelijk naar de kust komen om er te studeren of te werken, zonder zich in te schrijven en tot slot komen er elke zomer honderdduizenden vakantiegangers.

Nu wordt op basis van gegevens van vuilverwerkingsbedrijven en de waterbedrijven geschat dat er alleen al in augustus 2,67 miljoen mensen verbleven in de provincie. In het gebied tussen Torremolinos en Manilva wonen officieel 527.030 mensen, maar dit aantal zou op basis van bovengenoemde informatie stijgen tot een miljoen door het jaar heen en tot het drievoudige in de zomermaanden.

Marbella, Benalmádena en Torremolinos

Alleen al in Marbella blijkt op basis van de gegevens van de afvalverwerkingsbedrijven dat de toename van de hoeveelheid vuilnis duidt op een werkelijke bevolking van 400.000 in de zomer. Er staan 140.000 mensen bij de gemeente ingeschreven. Toch gelooft de lokale politie in Marbella dat het werkelijke cijfer dichterbij de 500.000 komt en in piekperiodes zelfs tot 600.000. In Benalmádena staan 70.000 mensen ingeschreven, terwijl er in de zomermaanden zo’n 300.000 mensen verblijven. Ook in Torremolinos verviervoudigt de bevolking in de zomer. 

Axarquía, Ronda en Antequera 

Dit geldt ook niet alleen voor het westelijke deel van de Costa del Sol. Ook ten oosten van de stad Málaga in de Axarquía neemt de hoeveelheid opgehaalde vuilnis toe met 33 procent in augustus ten opzichte van de rustige maanden in het jaar. In Ronda gaat het om een toename van 37,2 procent en Antquera in het binnenland ziet ook de hoeveelheid afval die opgehaald wordt in augustus toenemen met 31,4 procent. 

Afval als indicator

Volgens expers is de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt de meest betrouwbare indicator om de werkelijke omvang van de bevolking op te baseren. De hoeveelheid huishoudelijk afval per persoon zou namelijk nauwelijks variëren door het jaar heen. Ook waterverbruik is een indicator, maar dit is vaak in de zomer drie keer zo hoog omdat mensen meer tuinen sproeien, zwembaden vullen en terrassen schoonspuiten. 

Water en elektriciteit

Volgens Acosol, het regionale waterbedrijf wordt er 34,7 kubieke hectometer water geleverd aan de westelijke Costa del Sol per jaar. 38 procent hiervan wordt gebruikt tussen juli en september. Het elektriciteitsverbruik blijkt redelijk stabiel te zijn door het jaar heen, al zijn er piekmaanden wanneer het erg koud of erg heet is doordat mensen dan de verwarming of airco aanzetten. 

Vliegveld Málaga

Ook op basis van gegevens van het vliegveld van Málaga kan geconcludeerd worden dat het druk was aan de Costa del Sol deze zomer. Alleen in juli kwamen daar meer dan twee miljoen passagiers aan. Een record in die maand. 

Ziekenhuizen

De spoedeisende hulp van het grote openbare ziekenhuis Costa del Sol in Marbella heeft in de zomer 17,4 procent meer mensen behandeld. Voor het Academische Hospital Clínico in Málaga gold een toename van 13 procent. 

Voorkomen toerisme-fobie

Het probleem van deze toename is dat de bezetting en begrotingen van publieke diensten zoals de vuilverwerkingsdiensten, water- en elektriciteitsvoorziening, politie en gezondheidszorg worden gebaseerd op het aantal officieel geregistreerde inwoners. Nu is er gezien de decennialange ervaring met het toerisme hier in veel gevallen wel een marge in, maar men moet wel op zoek naar een balans om het fenomeen ’toerisme-fobie’, dat in andere met toeristen overspoelde delen van Spanje de kop op steekt de laatste maanden, in de provincie Málaga voor te zijn. 

Overuren

Diverse gemeenten blijven aanvragen sturen naar de regionale en landelijke regeringen voor meer geld voor de gezondheidszorg om de gezondheidscentra te bemannen en ook de gemeentelijke schoonmaakdiensten draaien overuren en soms moet het personeel dat er wel is in de zomermaanden dubbele diensten draaien. 

Parkeren en files

Dan is er nog de ergernis bij de bevolking over het grote gebrek aan parkeerplaatsen overal. Ook de kustweg N-340 bezorgt menigeen hoofdpijn omdat de invoegstroken te kort zijn en de weg zo druk is dat er zelfs lange files ontstaan om er uberhaupt op te komen. Ondanks dat veel mensen de tolweg AP-7 mijden vanwege de verhoogde prijs in de zomermaanden, nam het aantal gebruikers ervan wel toe met 72 procent. De tolweg richting Las Pedrizas en Antequera zag bijna een verdubbeling van het aantal gebruikers. 

Dit vind je misschien ook leuk