Sagrada Familia ontruimd na bommelding

door admin
Sagrada Familia ontruimd na bommelding

De aanleiding voor de opdracht tot ontruiming was een tip van een ‘weinig betrouwbare’ bron die binnen was gekomen bij de Spaanse inlichtingendienst CITCO. Deze in terreur gespecialiseerde dienst neemt sinds de aanslagen van 17 augustus in Barcelona en Cambrils alle binnenkomende tips uiterst serieus. Er stond een busje vlakbij de kathedraal geparkeerd met twee inzittenden die een verdachte indruk maakten. 

De Mossos d’Esquadra hadden hun operatie via Twitter aangekondigd en gelastten direct buurtbewoners om binnen te blijven. Er werd een explosievenopruimingsdienst ingeschakeld die kon constateren dat er geen reden tot alarm was. Hierop werd de afzetting van de omgeving van de kathedraal weer opgeheven en kon men weer naar buiten. 

Drie weken geleden werden in de Sagrada Familia nog de slachtoffers herdacht van de aanslagen van 17 augustus. Hierbij kwamen 16 mensen om het leven en raakten ruim 120 personen gewond. De aanslagen werden opgeëist door de IS. Later werd bekend dat de verantwoordelijke terreurcel oorspronkelijk van plan was om de Sagrada Familia op te blazen. Omdat er een grote explosie had plaatsgevonden in de villa waar ruim 100 gasflessen stonden opgeslagen, moesten de terroristen overgaan op een alternatief plan. 

De Sagrada Familia vormt een van de grootste toeristische trekpleisters van Barcelona. Jaarlijks komen er ruim 3 miljoen bezoekers op af. Het gebouw werd ontworpen door Antoni Gaudi en de bouw is na 135 jaar nog steeds niet afgerond. Naar verwachting duurt de voltooiing nog ongeveer tien jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk