Update Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

door admin
Update Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

Sinds bijna een week geleden het Catalaanse parlement de referendumwet goedkeurde bij afwezigheid van de oppositie en in het proces tot goedkeuring allerlei normale stappen oversloeg die gepaard gaan met wetgeving, gebeurt er erg veel. Daarom een update:

De Spaanse federatie van bedrijfsverenigingen CEOE eist ‘met de grootst mogelijke spoed’ een politieke oplossing inzake Catalonië. De bond geeft aan te allen tijde de Spaanse Grondwet en de Europese regelgeving te respecteren. Tegelijkertijd steunt de CEOE alle handelingen die nodig zijn om die wetten te handhaven en vindt dat er sprake is van een ‘politiek probleem van enorme omvang’ dat behandeld moet worden ‘met de grootst mogelijke spoed’. De bond waarschuwt dat de sociale coëxistentie en de economische voorspoed op het spel staan.

Het Openbaar Ministerie heeft orders gegeven aan de provinciale openbaar aanklagers in Barcelona, Tarragona, Lleida en Girona om 712 Catalaanse burgemeesters te dagvaarden omdat zij hebben aangegeven gemeentelijke gebouwen beschikbaar te stellen voor het referendum. De Mossos d’Equadra krijgt de specifieke opdracht om burgemeesters die niet met het onderzoek meewerken te arresteren op verdenking van vermoedelijke handelingen gericht op het totstandkomen van het door het Constitutionele Hof illegaal verklaarde referendum. 

De Catalaanse politiechef Josep Lluis Trapero heeft dinsdag directe orders gekregen uit Madrid om al zijn officiers op de hoogte te stellen van het feit dat het voorgenomen referendum illegaal is en dat iedereen die eraan meewerkt tegengehouden moet worden. Naast Trapero kregen ook de senior Guardia Civil in de regio en de regionale chef van de Nationale Politie dezelfde instructies. Ambtenaren die wel helpen met de organisatie van het referendum kunnen rekenen op strafrechtelijk onderzoek en mogelijk vervolging.

De Catalaanse overheid heeft bij monde van premier Carles Puigdemont laten weten dat de politie mogelijk de rechters niet zal gehoorzamen: ‘Ik denk dat de politie prioriteiten heeft. Het verwijderen van een stembus valt niet onder onderzoek naar misdrijven’, aldus de premier die verder aangaf dat het organiseren van een democratisch referendum nooit een misdrijf kan zijn. 

Een rechter in Madrid heeft een evenement dat op 17 september in Madrid gehouden zou worden om het Catalaanse referendum te steunen verboden. Het evenement zou ‘in geen enkel opzicht’ het algemeen belang dienen. De gemeente heeft volgens de rechter ook de plicht de wet te volgen en het evenement zou duidelijk een ongrondwettelijke, en verboden handeling steunen. 

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft formeel de volksraadpleging van 1 oktober opgeschort. Daarbij gaf het een lijst met mensen die persoonlijk op de hoogte gesteld moeten worden van de noodzaak de wet te gehoorzamen. Hieronder de voltallige Catalaanse regering en de voorzitter van het Catalaanse Parlement.

Baskische nationalisten hebben premier Rajoy gewaarschuwd ‘niet te ver te gaan in Catalonië’. De woordvoerder van de nationalistische Baskische partij PNV, Aitor Esteban, zei dat ‘reageren op de kwestie Catalonië door voorbij bepaalde grenzen en niveau’s te gaan zou de relatie die we met de Partido Popular hebben, kunnen compliceren’. Esteban gaf niet aan wat hij bedoelde met ‘bepaalde grenzen’. Duidelijk is wel dat Rajoy in het nationale parlement afhankelijk is van steun van de PNV om zijn begroting voor volgend jaar erdoor te krijgen.

Volgens de Spaanse premier zijn ‘extreme radicalen‘ aan de leiding in Catalonië. ‘Jullie hebben de Catalaanse samenleving verdeeld’, aldus Rajoy tegen de Senaat.

Tennisser Rafa Nadal vergeleek Catalonië met een stoplicht. ‘Ik kan niet door een rood licht rijden alleen omdat ik van mening ben dat dat verkeerslicht niet goed is’, zei Nadal, ‘en de mensen die het proberen in Catalonië moeten dat begrijpen’. Nadal gaf ook aan bezorgd en verdrietig te zijn door de recente ontwikkelingen.

Donderdag zal er in het Spaanse Parlement gedebatteerd worden over de situatie. Ciudadanos heeft een motie ingediend waarin de partij steun betuigt aan het door de regering ingenomen standpunt met betrekking tot de Catalaanse crisis. ‘We willen dat elke partij zijn standpunt duidelijk maakt’, zo zei woordvoerder Juan Carlos Girauta. 

Dit vind je misschien ook leuk