Brand in natuurpark bij Dénia en Jávea onder controle

door admin
Brand in natuurpark bij Dénia en Jávea onder controle

De brandweer rukte direct uit met diverse blusvliegtuigen en helicopters. Ook kregen ze een melding dat er drie wandelaars uit Navarra in het gebied verrast werden door het vuur. Die werden op tijd gered en kwamen met de schrik vrij. Rond 16:30 uur bereikten de vlammen dankzij een vrij harde wind al de hoogte van 500 meter op de berg die ook wel de groene long van de Costa Blanca wordt genoemd. Rond 18:15 uur was de brand gestabiliseerd. De blusdiensten waren al in verhoogde staat van paraatheid vanwege het grote risico op bosbranden deze dag met temperaturen van rond de 30 graden, windsnelheden tot 25 kilometer per uur en een luchtvochtigheid van 51 procent. 

In september 2014 woedde er ook een grote brand in hetzelfde gebied. Toen raakte in totaal 444 hectare in het park verwoest en nog eens een kleine 200 hectare daarbuiten in de gemeentes Dénia en Jávea. Honderden mensen moesten worden geëvacueerd en de schade aan het gebied dat een grote ecologische waarde vertegenwoordigd was groot. 

El Macizo de Montgò

Het natuurgebied is geliefd onder omwonenden en bezoekers van de Costa Blanca. Er kan uitgebreid gewandeld worden en de uitzichten vanaf de hoge berg naar alle kanten zijn prachtig tot Ibiza aan toe als het helder is. Er zijn ruim 650 soorten flora en fauna geteld, waaronder de Valenciaanse rotsviolet, de Middellandse Zee-eik en de Middellandse Zee ventilator-palm. Op de top liggen de resten van de Iberische nederzetting Casa de Biot uit de achtste eeuw voor Chr. 

Dit vind je misschien ook leuk