Van alle Spaanse regio’s vertraagt de economie van Valencia het meest

door admin
Van alle Spaanse regio's vertraagt de economie van Valencia het meest

Volgens het studiecentrum Funcas is de verzwakking in de dienstensector de voornaamste oorzaak van de vertraging van de economie. Hierbinnen weegt het gedaalde aantal toeristen dat de regio bezocht het zwaarst. Die daling was terug te zien in het maandag gepubiceerde overzicht van overnachtingen van de horecavereniging Hosbec.

De activiteit in deze sector in Valencia volgt dezelfde tendens als in heel Spanje met een daling van 1% van het aantal overnachtingen de afgelopen zomer. Ondanks de boom in de verhuur van toeristische appartementen was hier zelfs een daling van 10% te zien. Deze grote daling wijst Hosbec overigens toe aan de toename van het aantal vakantieappartementen dat op illegale wijze wordt aangeboden. 

Groei export

Volgens de studie van Funcas verliest de bouwsector op het gebied van residentiële bouw aan kracht. De sector industrie doet het wel goed. Hierin is Valencia een van de weinige regio’s waar een groei is te zien van de export tot augustus. Samen met Madrid is Valencia de regio waar de export het meest is gegroeid, na de Canarische eilanden. Ook wat betreft groei van de werkgelegenheid staat Valencia op de tweede plaats, al is er wel een vertraging in die groei te zien op jaarbasis. De werkloosheid in Valencia is 15,8% in 2018 en zal 14,5% zijn in 2019. 

De vertraagde groei van de economie komt niet in gelijke mate in het hele land voor. Zeven regio’s versnelden hun economie of behielden hetzelfde groeitempo ten opzichte van 2017, terwijl de tien resterende regio’s verzwakking doormaakten. 

Navarra, Baskenland en Galicië zullen 3% of meer blijven groeien volgens de voorspellingen van Funcas voor 2018 en 2019 en staan bovenaan wat betreft regio’s met de meeste groei voor 2019. 

Volgens algemeen directeur van Funcas, Carlos Ocaña, zal het bbp van Spanje als geheel dit jaar toenemen met 2,6% dankzij de verhoogde interne vraag die dankzij drie factoren wordt behouden: de positieve evolutie van de bedrijfsinvesteringen, meer overheidsuitgaven en boven alles grotere consumptie. 

Dit vind je misschien ook leuk