Code rood en oranje voor noodweer in Alicante en Valencia

door admin
Code rood en oranje voor noodweer in Alicante en Valencia

Het gaat om een 44-jarige man uit Mondragón. De zoektocht is maandagochtend hervat. In Murcia moesten 70 scholieren worden gered die met een bus vast waren komen te zitten op een onder water gelopen weg. Maandag geldt voor 17 provincies een weeralarm wegens zware regen en hoge golven.Vooral de provincies Valencia en Alicante zullen geraakt worden door het slechte weer. Op maandag geldt daar tot ver in de middag code rood (extreem risico) voor het zuiden van de provincie Valencia en het noorden van de provincie Alicante. Voor de rest van het kustgebied daar geldt code oranje (belangrijk risico). 

Scholen dicht

Als gevolg van code rood zullen deze dag 45.000 leerlingen niet naar school hoeven. Scholen in Torrevieja, Elche, La Xara, Xàbia, Pedreguer, Poble Nou, El Verger, Murla, Beniarbeig, Dénia, Els Poblets, Vall de Laguar, Teulada-Moraira en Benissa in Alicante en Alzira en Alginet in de Valenciaanse streek Ribera Alta blijven dicht op maandag. 

Code geel voor regen geldt voor Ávila, Tarragona, Madrid, Castellón en de Canarische eilanden El Hierro, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma en Tenerife. Verder krijgen ook Ibiza, Formentera, MAllorca en Menorca code oranje en ook Lugo, A Coruña en Asturië. 

In Girona zijn rivieren na alle regen die er viel zo vol dat mensen wordt afgeraden te rijden over doorgangen die normaliter wel begaanbaar zijn.

Noodweer in Catalonië

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft met name Catalonië getroffen. In Girona moesten woningen worden ontruimd en traden diverse rivieren buiten hun oevers, zoals de Manol en Vilatenim in Girona. Veel wegen werden tijdelijk afgesloten voor verkeer. Vijf wegen zijn nog steeds gesloten. Autoriteiten zijn alert op nieuwe overstromingen. Zware regen teisterde eveneens de kusten van de provincies Barcelona enTarragona die anderzijds te maken hadden met golven tot vier meter hoog. In de streek Baix Empordà viel tot 100 liter per vierkante meter in de nacht van zaterdag op zondag. De brandweer moest 212 keer uitrukken, met name in de provincie Girona. De rivier Daró trad buiten zijn oevers op enkele punten, waaronder in La Bisbal de l’Empordà. HIerdoor moesten enkele toegangswegen tot de plaats worden afgesloten.

Op Tenerife werden tientallen woningen in een aantal hoge gebouwen aan de kust in Tacaronte en Garachico ontruimd omdat de hoge golven (zie video op deze pagina). In Garachico raakte een balkon op de derde verdieping zwaar beschadigd door de kracht waarmee golven tegen de gevel braken.

De temperaturen zijn nog relatief hoog voor deze tijd van het jaar, maar zullen in het grootste gedeelte van Spanje gestaag dalen in de loop van deze week. Alleen in het uiterste zuidwesten van het land zullen ze niet significant veranderen. 

Dit vind je misschien ook leuk