Ontvolking in provincie Alicante door vertrek buitenlanders

door admin
Ontvolking in provincie Alicante door vertrek buitenlanders

Alicante is met 1,8 miljoen inwoners in 2018 de vijfde dichtstbevolkte provincie van Spanje. De provincie telt 26 gemeenten met meer dan 20.000 inwoners, waarmee de provincie eveneens het meest verstedelijkt is. Eind 2018 waren er 11.127 minder personen ingeschreven dan eind 2017. Dat is de grootste bevolkingsdaling van alle Spaanse provincies. Het dalende aantal geboorten en de mindere belangstelling van buitenlandse residenten liggen hieraan ten grondslag volgens de regionale krant La Información. In vier jaar tijd, overeenkomend met de slechtste etappe van de economische crisis verloor de provincie 120.000 inwoners.   

Uit een analyse van de gegevens blijkt dat de gemeenten die de meeste mensen verloren de gemeenten zijn die normaliter de meeste buitenlanders tussen hun ingezetenen hebben. Zo verloor Torrevieja bijna 1.000 inwoners het afgelopen jaar en telt Rojales iets meer dan 1.400 inwoners minder.

De enige plaatsen waar de bevolking groeit, zijn die met veel industriële activiteit. Deze trekken vooral mensen, waaronder ook buitenlanders aan, die er komen om te werken. Het gaat bijvoorbeeld om Elche, met een toename van 1.000 inwoners, San Vicente de Raspeig met 500 nieuwe inwoners en ook Ibi, Onil en Castalla zagen het inwonertal licht stijgen. 

Brexit en vertrekkende Britten

De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat Alicante minder aantrekkelijk is geworden voor buitenlanders van andere nationaliteiten, met name gepensioneerden. Dit samen met de Brexit zorgt voor een exodus van Europese Unie-burgers en bovenal Britten. In de eerste helft van 2017 vertrokken 15.898 buitenlanders uit de provincie. Ruim de helft was afkomstig uit een Europees land met Groot-Brittannië aan kop. 4.682 Britten keerden terug naar hun land in de eerste zes maanden van 2018.

Naast het dalende aantal geboorten is een andere oorzaak voor vermindering de strengere controle op de bevolkingsregisters. Waar het vroeger nog kon voorkomen dat reeds lang vertrokken buitenlanders nog steeds als inwoners ingeschreven stonden bij gemeenten in Alicante, is dat steeds minder mogelijk. Dus komt het aantal geregistreerde inwoners nu beter overeen met de realiteit.

Orihuela

De krant El País schrijft dat bijvoorbeeld de gemeente Orihuela de afgelopen vijf jaar 12,5 procent van zijn inwoners verloor, zo blijkt op basis van gegevens van INE, het Spaanse bureau voor de statistiek. De laatste tien jaar krimpte de bevolking van deze kustplaats met 6,5 procent. Het grootste deel verdween uit Orihuela Costa, dat grotendeels wordt bewoond door ‘chanes’, zoals daar de buitenlanders van 101 verschillende nationaliteiten worden genoemd. De meerderheid is Brits volgens gegevens verstrekt door de gemeente. 

De Britse gemeenschap is een van de meest gesloten gemeenschappen van alle buitenlanders die in Spanje een leven opbouwen, schrijft El País. Ze blijven hetzelfde leven leven, maar dan onder de Spaanse zon. Ze gaan naar een Britse supermarkt, drinken hun pintje in een Britse pub en hebben over het algemeen weinig contact met de oorspronkelijke bevolking in hun nieuwe woonplaatsen. 

‘Veel van de Britten die hier woonden zijn weg. heel veel’, zegt Kevin Reardon, voorzitter van de British Legion, de organisatie die veteranen uit het Britse leger en hun gezinnen helpt. Volgens hem is de crisis een belangrijke oorzaak voor het vertrek van zijn landgenoten, maar bovenal de Brexit. ‘Er is veel onzekerheid en mensen ergeren zich door wat er aan het gebeuren is.’ Reardon vindt dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet goed wordt uitgelegd. ‘Niemand weet wat er gaat gebeuren en wat de gevolgen zullen zijn’. 

Dit vind je misschien ook leuk