Zevenduizend palmen in ‘palmenstad’ Elche verbrand

door admin
Zevenduizend palmen in 'palmenstad' Elche verbrand

De schade is ontstaan als gevolg van vier verschillende brandhaarden op een klein gebied in de buurt van het palmenbos. Twee van die branden ontstonden vrijwel gelijktijdig. De politie vermoedt daarom ook dat de brand is aangestoken. 

De eerste brand werd gemeld om 1 uur ’s nachts in het gebied dat bekendstaat als La Hoya. Om 7:30 uur was het vuur van de laatste brand die ontstond bij de cv851 in La Vereda de Sendres nog niet geblust. 

De hevigheid van het vuur en het feit dat er meerdere brandhaarden waren in Camp d’Elx, het landelijke gebied rond de stad waar veel palmkwekerijen zijn gevestigd, deden de politie besluiten op zoek te gaan naar de brandstichter. Tot dit moment is nog niet bekend of er iemand is aangehouden. 

De twee andere branden begonnen ook vrijwel gelijktijdig rond half drie in de nacht bij Algoros en de laatste in de buurt van de weg 856. 25 brandweerlieden 8 blusauto’s en een bosbrandbestrijdingsdienst werkten de hele nacht om het vuur te blussen en persoonlijke ongelukken te voorkomen en materiële schade zoveel mogelijk te beperken. Enkele woningen moesten daarbij worden ontruimd.

De Palmeral in Elche, een enorme boomgaard met dadelpalmen in de stad, is in het jaar 2000 bijgeschreven als werelderfgoed van Unesco. Deze werd aangelegd in de Moorse tijd. Ook buiten de Palmeral zijn er heel veel palmbomen te vinden. In totaal groeien er circa 300.000 palmbomen in en rond de stad. Deze staan grotendeels op de oostelijke oever van de Vinalopó. El Palmeral is de meest noordelijke palmboomgaard van dit type en de enige in Europa.

Dit vind je misschien ook leuk