Stranden Costa Blanca vol met afval van overstromingen na gota fría

door admin
Stranden Costa Blanca vol met afval van overstromingen na gota fría

Desondanks ligt het op veel plekken nog vol met troep afkomstig uit rivieren en andere waterwegen. De burgemeester van Guardamar, José Luis Sáez, heeft daarom zijn burgers opgeroepen geen afval meer weg te gooien in rivieren, sloten en beken. Silvestre García, de wethouder Milieu van dezelfde gemeente, heeft cijfers bekendgemaakt over de schoonmaakinspanningen van ruim 100 gemeentelijke werknemers langs 11 kilometer kust van La Mata (ten noorden van Torrevieja) tot Las Tussales (Elche). Hier werd alleen al 23 ton plastic verwijderd. Daarnaast ligt er heel veel riet, dode dieren en een grote hoeveelheid huishoudelijk afval. Veel stranden in de gemeente zijn nog steeds gesloten.

Een deel van het afval heeft zich voor de ingang van de jachthaven verzameld. Die is inmiddels gedeeltelijk geopend voor boten. Alleen schepen met een diepgang van minder dan 90 centimeter worden met veel beperkingen toegelaten. De gemeente wacht nu op een bedrijf dat de toegang tot de haven zal uitbaggeren. 

‘Guardamar is een van de meest getroffen plekken, maar alle inwoners en toeristen die onze stranden gebruiken, zien nu dat wat er zoal in de rivier [Segura] en irrigatiesystemen wordt gegooid uiteindelijk onze kust bereikt en zwemmers, vissers, het toerisme en het milieu benadeeld.’

Dit vind je misschien ook leuk