Toename online verhuurfraude in de regio Valencia

door admin
Toename online verhuurfraude in de regio Valencia

Want op de dag van het overhandigen van de sleutels is er helemaal geen huis en van het aanbetaalde geld is ook geen spoor. In de regio Valencia neemt volgens de krant Las Provincias de huurfraude flink toe.

Doorgaans wordt het eerste contact met de verhuurder gelegd via e-mail of chat. Dan vraagt de zogenaamde huiseigenaar om de documenten van de potentiële huurder. In het volgende contactmoment verontschuldigt hij of zij zich dat hij niet persoonlijk het appartement of de woning kan laten zien, maar vraagt wel om een aanbetaling of borg.

De huiseigenaar staat erop dat die betaling via een ander platform wordt gedaan met als excuus dat hij op die manier niet zelf bij het geld kan totdat de huurovereenkomst definitief is gesloten. Zodra die betaling is gedaan ontvangt de huurder een telefoonnummer van degene die de sleutels moet overhandigen. Als dan de dag is aangebroken waarop die ontmoeting plaats moet vinden op het adres van de nieuwe woning, is de huiseigenaar of afgezant daarvan in geen velden of wegen te bekennen, zijn er ook geen sleutels en blijkt de woning waar het om gaat, niet beschikbaar en is dat ook nooit geweest. De telefoonnummers via welke eerder contact is geweest werken niet meer. 

Volgens verhuurplatforms als Pisos.com en Idealista zelf gaat het om 40 tot 50 valse advertenties per dag in wijken waar de vraag naar woningen het grootst is, doorgaans de zones die ook voor toeristen zeer aantrekkelijk zijn. De verhuurplatforms doen er alles aan om oplichting te voorkomen door meer eisen te stellen aan huiseigenaren voordat ze mogen adverteren. Gegevens als telefoonnummers, ID-papieren en e-mails worden zorgvuldig nagetrokken. Vindt men iets verdachts, dan wordt de betreffende advertentie direct geblokkeerd. Vervolgens wordt iedereen die contact met die adverteerder heeft gehad gewaarscuwd. Dit zegt Ferran Font van Pisos.com.

Een paar weken geleden heeft de nationale politie drie personen gearresteerd in Valencia die ervan worden beschuldigd voor 3 miljoen euro te hebben gefraudeerd via vakantieverhuur. In deze zaak waren 1.500 Spaanse en buitenlandse gedupeerden. De verdachten van Roemeense nationaliteit behoorden tot een criminele organisatie, hadden ruim 20 valse identiteiten gebruikt en 125 verschillende bankrekeningen geopend om hun oplichting voort te zetten.

Volgens de Guardia Civil gaat het vaak om zeer professioneel werkende criminele organisaties. Ze treden met hun slachtoffers in contact via bestaande websites die een goede naam hebben, maar creëren valse websites om het geld te ontvangen. Bij hun zwendel die volledig op basis van één advertentie plaatsvindt, laten ze geen spoor achter. Ze gebruiken de DNI-gegevens van eerdere slachtoffers om vertrouwen te wekken bij nieuwe slachtoffers en zetten hun oplichtingspraktijken zo eindeloos voort.

De politie adviseert mensen die gebruik maken van verhuurplatforms om nooit betalingen te verrichten buiten het oorspronkelijke en bekende platform om, wat de zogenaamde verhuurder ook voor argumenten gebruikt om dat wel te doen. Doe geen betalingen via systemen als Moneygram en neem bij wantrouwen altijd contact op het met verhuurplatform zelf. 

Lees verder: 10 manieren om verhuurfraude in Spanje te voorkomen

Dit vind je misschien ook leuk