Moederwalvis en jong zwemmen rond in haven van Valencia

door admin
Moederwalvis en jong zwemmen rond in haven van Valencia

De stad Valencia heeft veel te bieden: Het is een prachtige stad vol historie en cultuur, het heeft een mooie haven en een breed strand. Toevallige bezoekers van de haven konden afgelopen 5 november – als ze heel goed hadden opgelet – iets heel zeldzaams meemaken: Havenmedewerkers en zeilers hebben een walvis met haar jong gespot. De zoogdieren zijn door de toegangsgeul gezwommen, hebben een paar minuten in de haven rondgezwommen en hebben vervolgens weer op eigen kracht de haven verlaten.

Zeldzaam fenomeen

Volgens deskundigen is het heel zeldzaam dat walvissen zo dicht bij de kust komen. Nog ongebruikelijker is dat ze zelfs de haven inzwemmen, waar over het algemeen sprake is van een behoorlijke bedrijvigheid. Het moment waarop de walvissen de haven door de haven zwommen, is door medewerkers van de haven vastgelegd op beeld. Deze beelden zijn te zien op de website van Spaanse nieuwssite Cadenaser.

Eigenaren van een zeilboot, Laura en Miguel, voeren passagiers langs de haven van Valencia toen ze een walvis tussen de 12 en 15 meter zagen die samen met haar jong in de haven van Valencia zwom. Voor deze ervaren zeilers was het niet de eerste keer dat ze walvissen spotten in het kustbied van Valencia. Het was echter wel de eerste keer dat ze dit zagen in de haven van Valencia.

Op eigen kracht richting open zee

Havenmedewerkers hebben vlak na de melding dat er twee walvissen aanwezig waren in de haven met kleine bootjes de dieren begeleid naar de uitgang van de haven waarna ze op eigen kracht de haven verlieten en weer richting open zee keerden.

Dit vind je misschien ook leuk