Plastic grootste bedreiging natuurpark Albufera in Spanje

door admin
Plastic grootste bedreiging natuurpark Albufera in Spanje

Het plastic afval dat ontzettend schadelijk is voor de flora en fauna in de zee bedreigt nu ook het leefgebied van planten en dieren in natuurpark Albufera, een uniek en beschermd ecosysteem van ruim 20.000 hectare waar jaarlijks zo’n 70.000 vogels uit heel Europa overwinteren. Dat plastic een grote bedreiging vormt, blijkt wederom uit cijfers van de dienst Devesa-Albufera die vorig jaar in één dag tijd 314 kilo plastic uit de wateren van het natuurpark hebben gevist.

28 kubieke meter aan afval

Tot op heden werd een totale oppervlakte van 31.700 vierkante meter aan kanalen en sloten uitgebaggerd. In deze oppervlakte werd 28 kubieke meter aan drijvend afval, voornamelijk plastic, naar stortplaatsen vervoerd voor verdere verwerking en recyclage. Op dit moment zijn de baggerwerkzaamheden verplaatst naar het gebied tussen Valencia en Alfafar. In maart moet de opruimdienst stoppen met baggeren omdat dan het broedseizoen van vogels begint.

‘Dag zonder plastic’ succesvol

Op 8 september 2019 werd in natuurpark Albufera de ‘Dag zonder plastic’ georganiseerd door de Generalitat van Valencia waar deelnemers 1.400 kilo aan plastic, glas, papier en verpakkingen voor landbouwproducten werd verwijderd. In een dag tijd werd maar liefst 314 kilo plastic opgehaald tijdens deze actiedag. In het eerste semester van 2019 haalde de opruimdienst, die bestaat uit vier vaste mensen die zich bezighouden met het schoonhouden van natuurpark Albufera, 47 vuilniszakken met afval op.

Nog meer aandacht voor afvalbeheer

De vicepresident van de Generalitat van Valencia, Sergi Camillo, vertelde dat de massale aanwezigheid van plastic voor eenmalig gebruikt een ‘wereldwijd probleem vormt voor het ecosysteem aangezien het vaak in de natuur, en in dit geval in het natuurpark Albufera, terechtkomt’.

Hoewel de aanwezigheid van plastic en het belang om plastic niet in de natuur terecht te laten komen niet onbekend is, drukte Campillo zowel de maatschappij als de boeren op het hart dat ze aandacht besteden aan het beheren van hun afval en dat plastic absoluut niet in de natuur terecht mag komen.

Dit vind je misschien ook leuk