Stormvloed in Valencia zorgt voor veel schade aan kust

door admin
Stormvloed in Valencia zorgt voor veel schade aan kust

De storm Gloria zorgde daar voor een stormvloed waardoor het zeeniveau tot 40 centimeter hoger was dan normaal in Valencia en een halve meter in Gandia. De hoogste golf die maandag werd geregistreerd was 8,44 meter en dat was meteen ook de hoogste voor zover bekend en geregistreerd in de geschiedenis van het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee. 

De regen was in hetzelfde gebied zeer intens. In Beniarrès viel maar liefst 331 liter, in L’Orxa 267 l, in Confrides 200, in Millena 190,8, in Vall de Laguar 176,6 en in Guadalest 158,8. In het binnenland werd het erg koud dus viel er veel sneeuw in 13 streken in Valencia. Het werd het koudst in La Pobla de Benifassa met -5 graden Celcius, Castellfort -4,6, Villafranca del Cid -4,3 en Morella 4,0. Diverse dorpen zoals Moixent en Villena raakten geïsoleerd omdat de toegangswegen zijn afgesloten. Op de website van de Spaanse verkeersdienst DGT wordt de actuele situatie van de Spaanse wegen weergegeven en klik hier voor een overzicht in tekst van wat er precies op welke weg aan de hand is.

Het hoge niveau van het zeewater en de daarmee gepaard gaande golven die met geweld op de kusten beukten, hebben veel schade toegebracht, zoals aan de boulevard in Valencia die volledig onder water liep en in diverse kustplaatsen zijn delen van het strand weggeslagen. Ook elektriciteitsmasten raakten beschadigd of waaiden om waardoor dinsdagochtend in Alicante nog steeds 10.000 mensen zonder stroom zaten. 

Vier dodelijke slachtoffers

Vier mensen in Spanje hebben het leven gelaten als gevolg van het noodweer. Een man in Asturias kwam om het leven toen hij sneeuwkettingen wilde bevestigen aan zijn auto werd overreden door de bestuurder van een busje die de macht over het stuur verloor. Een man in Avila kwam om het leven nadat een weggewaaide dakpan tegen zijn hoofd sloeg, een dakloze vrouw overleed in Gandia en een man in Moixent werd maandag levenloos op de sneeuw teruggevonden in Moixent vlakbij zijn huis.

Door de regen is het niveau in de rivieren Vernissa, Serpis en Gorgos flink gestegen, zo meldt de Hydrografische Confederatie van Júcar. In kustplaatsen zijn garages ondergelopen, daken van fabriekshallen ingestort, bomen omgewaaid en is andere schade ontstaan door de harde wind en regen.

Klik hier voor foto’s van het noodweer uit Aragón, hier voor foto’s uit de regio Valencia, hier voor foto’s uit Catalonië

Dit vind je misschien ook leuk