Kust Spanje ‘kritieke zone’ door drie stormen in negen maanden tijd

door admin
Kust Spanje ‘kritieke zone’ door drie stormen in negen maanden tijd

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) liet afgelopen december weten dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder worden. Hierbij doelde de organisatie op het warmer worden van de temperatuur op Aarde, het smelten van de ijskappen en de stijging van de zeespiegel. Dit alles leidt, volgens het WMO, tot meer extreme weersverschijnselen zoals de afgelopen negen maanden in Spanje.

Het WMO kijkt terug op de drie hevige stormen die de afgelopen maanden de Spaanse kusten teisterden. De organisatie bestempelt de kust langs de Middellandse Zee dan ook als ‘kritieke zone’ als het gaat om de gevolgen van de klimaatverandering. Dit blijkt uit een rapport van het Mediterraanse Instituut van Biodiversiteit en Ecologie.

Hevige regenval Semana Santa 2019

Voordat de Semana Santa (de week in aanloop naar Pasen) in 2019 begon, had de Spaanse oostkust te maken met een behoorlijke droogte en hoge temperaturen. Aan het begin van de Semana Santa werd regen voorspeld en dat kwam dagenlang met bakken uit de lucht naar beneden. De Spaanse weerdienst Aemet vertelt dat het in Alicante en Murcia in vijf dagen tijd meer heeft geregend dan normaal in de hele maand april.

Gota fría september 2019

Vijf maanden later herhaalde de geschiedenis zich toen het weerfenomeen ‘gota fría’, ook wel DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) de kust langs de Middellandse Zee teistert. Hevige regenbuien zorgden er in Valencia en Murcia voor dat zeven mensen omkwamen door het noodweer en tientallen wegen onbegaanbaar waren. De ergste gota fría in decennia zorgde ook voor overstromingen onder andere bij de grote binnenzee in Murcia, Mar Menor. Door de regen kwamen hier vele tonnen afval in terecht waardoor miljoenen onderwatersoorten zijn overleden. De schade door de gota fría aan infrastructuur bedroeg alleen al 11,4 miljoen euro.

Storm Gloria januari 2020

Storm Gloria ligt nog maar een paar weken achter ons en het exacte schadebedrag is nog niet bekend. Schattingen van de volledige schade aan infrastructuur komen tot nu toe neer op zo’n 71 miljoen euro. Gloria wordt de ‘storm van records’ genoemd. Records sneuvelden op het gebied van hoogste golven, hardste windstoten en meeste neerslag. De schade is nu goed zichtbaar. Complete stranden zijn verdwenen, huizen langs de kust raakten beschadigd en de Ebro-rivier raakte volledig overstroomd waardoor duizenden hectare aan landbouwgrond is beschadigd.  

De ‘storm van records’ zorgde voor 86 cm sneeuw in Castellón, golven van ruim 14 meter hoog op de Balearen, meer dan 3000 blikseminslagen op een dag in de regio Valencia en maximale regenval op één dag in januari.

Het Aemet concludeert: “Wat we de afgelopen maanden in Spanje hebben meegemaakt, is in overeenstemming met de scenario’s die zich de komende tientallen jaren op regelmatiger basis zullen voordoen als gevolg van de klimaatverandering.”

Dit vind je misschien ook leuk