Kou keert terug naar Spanje en DANA in Valencia

door admin
Kou keert terug naar Spanje en DANA in Valencia

Een DANA, ook wel aangeduid met ‘gota fría’ bestaat uit een geïsoleerde depressie in de atmosfeer op hoog niveau. Deze depressie wordt veroorzaakt door de botsing van een massa koude met de aanwezige warme lucht. Het weer in met name het noordoosten van Spanje en in het midden van het Iberisch Schiereiland verandert flink ten opzichte van de afgelopen dagen en men kan daar rekenen op hevige neerslag, stormen en ook hevige sneeuwbuien in de bergen.

De DANA ontwikkelt zich vanaf het zuiden van het Spaanse binnenland richting het noordoosten. Aangezien zich in deze luchtmassa nog veel warme subtropische lucht uit Afrika bevindt, komt deze in botsing met de massa met koude lucht uit het noorden. De meest hevige neerslag wordt verwacht in de noordelijke helft van de regio Valencia, het zuiden van de regio Catalonië, Teruel en andere zones in het noordoosten van Spanje en de Balearen.

In grote delen van Spanje daalt de temperatuur aanzienlijk. De sneeuwgrens in de berggebieden in het midden en noorden van het land schuift naar beneden naar 800 tot 1000 meter. Er wordt hier en daar zeker 20 centimeter sneeuw verwacht. 

Vanaf woensdag schuift het gebied met neerslag op naar het zuidwesten van het land. Dan wordt veel regen verwacht rond de Straat van Gibraltar en de golf van Cádiz.

Het warmst was het maandag aan het einde van de ochtend met 21,5 graden Celcius op de luchthaven Tenerife-Sur op het Canarische Eiland Tenerife. Het koudst was het op La Covatilla skistation (Salamanca) met -6 graden.

Dit vind je misschien ook leuk