Regio Valencia eist zo snel mogelijke overgang naar fase 1 voor hele regio

door admin
Regio Valencia eist zo snel mogelijke overgang naar fase 1 voor hele regio

Volgens president Puig voldoen alle gezondheidsdistricten in zijn regio (die de provincies Valencia, Castellón en Alicante beslaat) aan de technische criteria die zijn gesteld om naar een volgende fase te kunnen gaan. Bovendien is de uitbraak van het coronavirus in Valencia altijd onder controle geweest. ‘We verzoeken de regering om ons plan opnieuw te bestuderen en zo spoedig mogelijk het besluit te herzien’, tweette Puig enkele uren na de toespraak van minister Illá van Volksgezondheid op zaterdag. 

Ook de regionale minister van Volksgezondheid, Ana Barceló gaf aan faliekant tegen het besluit van de Spaanse overheid te zijn om niet alle Valenciaanse districten naar fase 1 te laten gaan. Zij benadrukte hier het feit dat enkele dagen eerder het Valenciaanse plan nog van hetzelfde ministerie een ‘ereregistratie’ ontving vanwege het voldoen aan de belangrijkste eisen. Barceló denkt dat het besluit van de regering vooral op politieke gronden is gestoeld en niet op technische. Ze wees erop dat beslissing wordt bepaald door de situatie in Madrid. ‘Ze wilden zeker niet dat alleen Madrid als regio zou verschijnen die werd gestraft voor zijn beheer van de coronacrisis; ze wilden krantenkoppen vermijden over dat Pedro Sánchez alleen Madrid straft. Catalonië, de andere grote regio, heeft zelf verzocht een deel van het grondgebied in fase 0 laten.’

Het landelijk ministerie zou tijdens een bilateraal videoverleg afgelopen woensdag nog hebben toegegeven dat Valencia aan alle eisen voldeed. Barceló wees er eveneens op dat op de website van het landelijk ministerie van Volksgezondheid Valencia tussen de zes autonome regio’s staat met de laagste incidentie per 100.000 inwoners. ‘We hebben 13,59 besmettingen op elke 100.000 inwoners, terwijl andere regio’s die wel door zijn 43 of 63 besmettingen op 100.000 inwoners hebben. Bovendien is het reproductiecijfer van de regio 0,66 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk