Werkzaamheden aan nieuw cultureel centrum Valencia weer hervat

door admin
Werkzaamheden aan nieuw cultureel centrum Valencia weer hervat

De afgelopen weken mochten in Spanje in verband met het coronavirus alleen mensen die werkzaam zijn in zogenaamde essentiële beroepen en cruciale sectoren hun werk uitoefenen. Inmiddels mogen steeds meer beroepsgroepen aan de slag, zoals ook aannemers. Daarom zijn begin deze week de werkzaamheden aan het Agora weer opgepakt. Om dit mogelijk te maken, zijn alle veiligheidsmaatregen getroffen die door de gezondheidsautoriteiten zijn ingesteld.

CaixaForum

Begin maart van dit jaar is la Fundación la Caixa begonnen aan de verbouwing van het Agora om er een nieuw cultureel centrum, een CaixaForum, in te vestigen. In het gebouw komen twee grote expositiehallen, een auditorium, multifunctionele lokalen, een familie- en onderwijsruimte, een boekhandel en een restaurant. De totale oppervlakte zal 6.500 m2 bedragen. Het project wordt geleid door de architect Enric Ruiz-Geli en de verbouwing zal naar verwachting twee jaar in beslag nemen. De investering van la Fundación la Caixa om dit langverwachte project te realiseren zal meer dan 19 miljoen euro bedragen, naast een jaarlijks budget van ongeveer vijf miljoen euro voor het onderhoud en de exploitatie van het gebouw. Momenteel zijn er al acht CaixaForum-centra gevestigd in Spanje: in Barcelona, Girona, Lleida, Madrid, Palma, Sevilla en Zaragoza. Deze centra zijn in het afgelopen jaar door meer dan zeven miljoen mensen bezocht.

Agora

In de oude rivierbeding van de Turia ligt la Cuidad de las Artes y Ciencias (CAC) oftewel de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen. Het omvat onder andere een aantal spectaculaire gebouwen van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava, waaronder het Agora. Het 88 meter lange, 66 meter breedte en 70 meter hoge gebouw was tot nu toe een multifunctionele ruimte die werd gebruikt voor diverse activiteiten, zoals tentoonstellingen en bijeenkomsten. Het was niet vrij toegankelijk voor publiek. Het gebouw dankt zijn naam aan het Griekse woord agora. Een agora was een open ruimte in een Griekse of Romeinse stad, gebruikt als marktplein of openbare vergaderplaats waar onder andere bijeenkomsten van stemgerechtigde burgers plaatsvonden.

 

Dit vind je misschien ook leuk