Toeristische hoofdstad Benidorm terug naar rust van jaren ’60

door admin
Toeristische hoofdstad Benidorm terug naar rust van jaren ’60

Het is dat de vele hoge flats en hotels je eraan herinneren dat dit een bestemming is die enorm geliefd is bij zowel binnen- als buitenlandse toeristen. Toch lijkt Benidorm sinds het afkondigen van de noodtoestand meer op het vissersdorp dat het tot de jaren ’60 was. Lege straten en boulevards, stilte in de ruim 130 hotels en 8.500 appartementencomplexen, en bijna 1.200 gesloten bars, restaurants en pubs.

Vorige zomer was 83 procent van alle hotels en toeristische appartementen bezet en nu heerst er stilte, hoor je nauwelijks Engels, kunnen lokale inwoners rustig wandelen over de kilometerlange boulevards langs een leeg strand en is de zee weer kristalhelder.

Benidorm van vroeger naar nu

Deze situatie doet denken aan het Benidorm met 5.000 inwoners voordat de franquistische burgermeester Pedro Zaragoza alles veranderde, zo schreef El País gisteren. Deze burgermeester keurde in 1956 een stedenbouwkundig plan goed waardoor hoge gebouwen nu de skyline van Benidorm kernmerken. Inmiddels is Benidorm uitgegroeid tot een stad met 71.000 geregistreerde inwoners en dit aantal wordt vervijfvoudigd in het hoogseizoen.

Benidorm lijdt onder uitblijvend toerisme

De huidige burgermeester, Toni Pérez, laat weten dat Benidorm met 16,2 miljoen overnachtingen in 2019, na Madrid en Barcelona, de stad is met het hoogst aantal overnachtingen per jaar. Britten vertegenwoordigen zo’n 70 procent van alle toeristen die jaarlijks naar Benidorm komen. Door de coronacrisis heeft het toerisme in Benidorm, net als in andere steden in Spanje, een behoorlijke klap gekregen. Pérez zegt dat Benidorm zich op dit moment aan het voorbereiden is om de toeristen, die vanaf juli mogen komen, zo veilig mogen te ontvangen.

Toerisme moet langzaam weer opstarten

Op dit moment zijn de stranden in Benidorm nog gesloten. Voornamelijk omdat de onderlinge afstand nog niet gegarandeerd kan worden met zoveel inwoners. De gemeenteraad werkt op dit moment hard aan technologische ondersteuning om drukte op het strand te kunnen reguleren.

Toni Mayor van de toeristische belangenvereniging Hosbec vertelt: “Hotels moeten langzaam en geleidelijk weer opengaan en indien nodig tegen lagere prijzen. Om het toerisme weer op te starten is het nodig dat mensen in Spanje weer naar andere provincies mogen reizen en dat de Spaanse grenzen opengaan.”

Stilte voor de storm?

Vooralsnog heerst er rust in Benidorm. Wellicht is het stilte voor de storm. Want die storm aan toeristen is namelijk hard nodig om de diepte van de crisis te verzachten, volgens de burgermeester van Benidorm.

Dit vind je misschien ook leuk