Buitenlanders blijven huizen kopen in Spanje ondanks de coronapandemie

door admin
Buitenlanders blijven huizen kopen in Spanje ondanks de coronapandemie

Volgens projectontwikkelaars aan de kust van de regio Valencia, met onder andere de populaire Costa Blanca, is er duidelijk nog steeds vertrouwen in de markt onder buitenlandse kopers. Dat blijkt volgens hen uit de doorlopende informatievraag onder deze groep kopers naar vastgoed aan de Spaanse kusten. 

De Verenigiging van Projectontwikkelaars in Real Estate in de provincie Alicante (Provia) heeft een rapport uitgebracht met een overzicht van gegevens over de hele regio Valencia. Hier zou 78 procent van de overnachtingen gedaan door buitenlandse toeristen tweede woningen betreffen. Uit het rapport blijkt dat niet alleen de verkopen en de reserveringscontracten op peil zijn gebleven, maar dat ook de interesse om te kopen is toegenomen. 

Er blijkt zodoende geen overschot aan aanbod te zijn én het is niet nodig geweest de prijzen aan te passen. ‘Dat vooral het aankoopniveau vanuit de markten Duitsland en Nederland hoog is gebleven heeft ons erg verrast’, stelt de algemeen sectretaris van Provia Jesualdo Ros. Er zijn nog veel klanten geweest die vanuit hun thuisland een advocaat in Spanje hebben gemachtigd om hun nieuwe woningen in te schrijven of die gebruik hebben gemaakt van digitale platformen om het aankoopproces te vervolgen of initiëren. Zo konden geïnteresseerden ook de woningen van hun interesse virtueel bezoeken.

‘De belangstelling in het kopen van woningen aan de Costa Blanca is toegenomen, terwijl de aankopen in absolute cijfers zijn gedaald. Er zijn vanzelfsprekend minder woningen verkocht dan vorig jaar rond deze tijd met 22.164 huizen, maar zodra de omstandigheden zich normaliseren, zullen we snel weer naar dat niveau terugkeren’, aldus Ros in de krant El Mundo.

Ook vastgoedbedrijf Alibuing komt met dezelfde positieve geluiden over de regio Valencia en de blijvende interesse in aankopen van vastgoed. In de afgelopen weken werden 196 woningen verkocht uit een project in Benidorm. Daarnaast is al 30 procent van de geplande woningen op de markt gebracht tijdens de noodtoestand. 

In grote lijnen blijkt dat van de totale uitgaven die buitenlandse toeristen doen aan verblijven in de regio Valencia 60 procent of een bedrag van 5,7 miljard euro gaat naar privé-accommodaties. Men kon koopcontracten ondertekenen via juridisch ondersteunde online platformen en zo was het niet nodig voor de kopers naar Spanje te reizen. 

De impact van het buitenlands toerisme met een tweede woning in Spanje is 12 procent van het bbp. De sector heeft volgens El Mundo dan ook een grote capaciteit om de economie weer op gang te helpen.

Dit vind je misschien ook leuk