Flamingo vindt nieuw broedgebied in Zoutmeren van Torrevieja

door admin
Flamingo vindt nieuw broedgebied in Zoutmeren van Torrevieja

Door de sterk gereduceerde geluids- en luchtvervuiling in de afgelopen maanden veranderden de zoutmeren van Torrevieja-La Mata (Alicante) in de ideale broedomgeving voor flamingo’s. Het is voor het eerst sinds de voortplanting van deze dieren wordt bijgehouden, dat de flamingo’s naar de zoutmeren van Torrevieja komen om hier in alle rust hun eieren uit te broeden. Volgens het Valenciaanse regioministerie van Landbouw zijn er al meer dan 600 nieuwe kuikens uit hun ei gekomen. 

Alleen tussenstop

De flamingo prijkt op veel ansichtkaarten uit het zuiden van de provincie Alicante, waar hij met zijn karakteristieke kleur en silhouet de zoutmeren en moerasgebieden uit deze regio representeert. Een regio die de flamingo verkiest als tussenstop tussen de warme en koude gebieden waar hij al naargelang het jaargetijde verblijft. Het aantal flamingokolonies dat in deze gebieden ook aan gezinsuitbreiding deed, was tot nu toe op één hand te tellen. Sinds de jaren ’70 was dat drie keer in Santa Pola en twee keer in el Hondo.

Rust en voldoende voedsel vormen ideale omstandigheden

Tot afgelopen maart, toen deskundigen van natuurpark Salinas van La Mata en Torrevieja een opmerkelijke uitbreiding van de flamingopopulatie bemerkten. Met het wegblijven van de mens, de industriële activiteiten en het verkeer hadden de flamingo’s kennelijk in de Salinas een aantrekkelijk leefgebied gevonden. Vervolgens werd in de eerste helft van mei ontdekt dat in het centrale deel van het meer, op veilige afstand van de oever, de dieren aan het broeden waren. De hevige regenbuien van het afgelopen najaar hebben voor een verhoogd waterpeil en verlaagd zoutgehalte gezorgd waardoor de voedselvoorziening gegarandeerd is en er een ideale broedplaats is ontstaan.

Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat het om zo’n 600 nieuwe flamingokuikens gaat. Pas als de dieren groter zijn, kan een definitieve telling worden gedaan. Volgens deskundigen ontwikkelen de dieren zich tot dusver goed.  

Natuurpark Salinas (zoutmeren) van Torrevieja-La Mata is ruim 3000 hectare groot en is toegankelijk voor toeristen die gebruik kunnen maken van de aangelegde wandel- en fietspaden. Er zijn verschillende recreatiegebieden met vogelobservatieposten. Het park biedt een mooi tegenwicht voor de verstedelijking in het gebied dat rondom het park gelegen is. 

Dit vind je misschien ook leuk