Welk Spaans gerecht hoort bij meest gezochte recepten op internet?

door admin
Welk Spaans gerecht hoort bij meest gezochte recepten op internet?

De Escuela de Arroces y Paella in Valencia wilde weten hoe populair het beroemde Spaanse gerecht nu werkelijk is en komt met het grootste internationale onderzoek in zijn soort over paella. Voor het onderzoek werd samenwerking gezocht met blogs en in paella gespecialiseerde websites. Gekeken werd naar het zoekgedrag op internet naar een selectie van de populairste gerechten van elk land. Het doel was om te achterhalen welke gerechten wereldwijd het populairst zijn.

Pizza stond in 2015 wereldwijd op de eerste plaats met 26,8 miljoen zoekopdrachten gevolgd door sushi met 12 miljoen zoekopdrachten gevolgd door risotto op drie. Paella stond op de vierde plaatst met 5,4 miljoen zoekopdrachten. In Spanje is de paella veruit favoriet. Het gerecht staat op internet wat zoekopdrachten betreft ver boven de tapas, gazpacho, tortilla, cocido of fabada Asturiana.

Bekendste Spaanse gerecht op internet

De Valenciaanse paella is volgens dit onderzoek het bekendste Spaanse gerecht op internet. Bij het onderzoek kreeg de school voor Paella en rijstgerechten ondersteuning van websites die gespecialiseerd zijn in het Valenciaanse recept, zoals onder andere recetapaellavalenciana.com, paellafromvalencia.com en lapaella.net.

Valenciaanse paella

Bij de meer dan 1.700 enquêtes die uitgevoerd werden in 56 landen op vijf continenten werd tevens gevraagd welke paella favoriet was. In de provincie Valencia is het resultaat unaniem, 81 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan de Valenciaanse paella ver boven de andere rijstgerechten. In de regio Valencia geeft 60 procent van alle ondervraagden de voorkeur aan Valenciaanse paella, gevolgd door paella met zeevruchten met 21 procent.

Onder de rest van de Spaanse inwoners  neemt de Valenciaanse paella nog steeds de eerste plaats in met 33,6 procent, maar wordt op de voet gevolgd door de gemengde paella met 33 procent. Op de derde plaats staat de paella met zeevruchten met 18,5 procent. Paella met zwarte rijst heeft de voorkeur van 5 procent van de inwoners en daarna de vegetarische paella met 3 procent. Wereldwijd is de gemengde paella favoriet met 48 procent, gevolgd door de traditionele paella met 23,5 procent. Paella met zeevruchten staat op de derde plaats met 19,7 procent.

Originele recept

De initiatiefnemers van het onderzoek willen het oorspronkelijke recept voor de traditionele Valenciaanse paella verspreiden en behouden. Hoewel er op internet steeds meer recepten komen waarbij chorizo wordt toegevoegd aan het gerecht, hoort dit absoluut niet thuis in een originele paella. Volgens de Spanjaarden doet de sterke overheersende smaak van chorizo afbreuk aan de andere heerlijke ingrediënten in het gerecht.

Dit vind je misschien ook leuk