Ergste noodweer in Valencia in negen jaar tijd

door admin
Ergste noodweer in Valencia in negen jaar tijd

Overal in de stad speelden zich dezelfde taferelen af: ondergelopen tunnels, door het water drijvende auto’s, overstroomde garages en afgebroken boomtakken. Treinen tussen Barcelona en Valencia reden een tijdje niet en vliegtuigen landden met grote vertraging of werden omgeleid. Ook vond er een van de grootste waterhosen plaats van de regio, die inwoners van de zuidkust van Valencia en Ribera Baixa flink verrastte. Ook was er hagel in Sueca, El Perelló en Crevillente.

Oranje weeralarm

In de middag was er al 100 liter water per vierkante meter gevallen. De Spaanse weerdienst had er al voor gewaarschuwd met een oranje weeralarm. In de stad was de Avenida Catalunya zwaar getroffen. Overstromingen waren er in Marxalanes, Malilla en Penya-roja. Verkeer kon niet rijden over de Bulevar Sur en de Puente de la Campanar was ook afgesloten. Nog twee tunnels liepen onder: de Angel Guyimera tunnel en de tunnel die de Gran Via verbindt met Marques del Turia. De brandweer en noodhulpdiensten draaiden overuren. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor.

Het water in de plaats Chera bereikte 152 liter per vierkante meter. In El Puig 156, Quart de Poblet 106, Manises 96, Siete Aguas 85, Domeño 85, Utiel 75, onda 105, Ribesalbes 88, Vila Real 80 en Arenós 81.

Jaargemiddelde

Tot vrijdag was er in Valencia in heel 2016 176 liter per vierkante meter gevallen. Afgelopen zondag ging het na een paar uur al om meer dan 120 liter. Het jaargemiddelde in de stad ligt op 474,9 liter op basis van observaties tussen 1981 en 2010.

Mijd de auto

Afgelopen nacht verdubbelde de gemeente de teams van de nooddiensten. Volgens wethouder Vient Sarria waren de grootste problemen in het zuiden van de stad als gevolg van de waterhoos. Maandag blijft het nog regenenen en geldt er code geel (het laagste van de drie weeralarmen). Die geldt voor het middelste deel van de regio Valencia. Het gaat om hevige regen en inidenteel onweersbuien. Men adviseert mensen zo mogelijk hun auto niet te gebruiken en vooral niet door overstroomde of volgelopen straten proberen te rijden. Soms ligt er een hoop puin net onder het oppervlak die is meegesleurd door het water van hogergelegen delen.

Dit vind je misschien ook leuk