Zorgen in Spanje over door noodweer beschadigde stranden

door admin
Zorgen in Spanje over door noodweer beschadigde stranden

Dit waren de woorden van Estíbaliz Pérez, de sociaaldemocratische burgemeester van het kleine toeristenplaatsje Almenara in Castellón. Er wonen zesduizend mensen die grotendeels afhankelijk zijn van wat de toeristen er uitgeven tijdens hun vakantie. Nu zijn echter nog grote delen van het strand door de zee opgeslokt en zijn delen van de boulevard, veel stranddouches, vuilnisbakken en houten vlonders zwaar beschadigd.

Onbegaanbaar en gevaarlijk

Veel mensen zijn bezorgd over het feit dat de herstelwerkzaamheden niet echt opschieten. Dat men niet gereed is met Pasen, gewoonlijk het moment in Spanje waarop het toeristenseizoen weer begint. ‘Het is erg belangrijk om op tijd klaar te zijn en ik hoop dat op zijn minst de boulevard op tijd afkomt. Op dit moment is deze niet begaanbaar en gevaarlijk’, aldus de burgemeester van Almenara.

Samenwerking

De kosten voor Almenara, die geraamd zijn op 1 miljoen euro, worden volledig betaald door de centrale overheid. Diverse toeristenorganisaties in Catalonië, de Balearen, Valencia en Murcia maken zich hard voor een goede samenwerking tussen de verschillende overheden om alles zo snel mogelijk te kunnen herstellen.

28 miljoen euro

Volgens de Spaanse overheid wordt er circa 28 miljoen euro vrijgemaakt voor de herstelwerkzaamheden in circa honderd gemeenten die door de stormen en het noodweer gedupeerd raakten. Dezelfde overheid is er zeker van dat het allemaal op tijd af zal zijn.

Extreme weersomstandigheden

Valencia heeft Madrid verzocht om hulp bij het financieren van het herstellen van de schade in 59 plaatsen. Francesc Colomer, hoofd van het regionale toerismebureau gaf aan dat een overkoepelend plan nodig is om Spanje’s stranden te beschermen voor de impact van extreme weersomstandigheden, die naar verwachting als gevolg van de opwarming van de aarde steeds vaker zullen voorkomen.

Gebrek aan budget

Normaal gezien is de verantwoordelijkheid voor de infrastructuur langs de kust deels voor de regionale overheid en deels voor de gemeenten. Echter de gemeenten hebben vrijwel allemaal aangegeven hier niet voor te kunnen opdraaien vanwege een gebrek aan budget.

Zo gaf de wethouder toerisme van Muro, een klein stadje in het noordoosten van Mallorca aan over onvoldoende geld te beschikken om de twee kilometer strand die bezaaid ligt met troep die de stormen en de wateroverlast hebben achtergelaten schoon te maken. ‘Als we dit niet snel verwijderen, verdwijnt het in het zan en tegen de tijd dat de toeristen komen, kan het zelfs gevaar opleveren voor strandgangers’.  In Malgrat de Mar is hulp nodig voor twee campings die deels wegspoelden. 

Lees hier meer over het noodweer dat de omschreven schade in januari heeft veroorzaakt.

Dit vind je misschien ook leuk