Valenciaanse regering wijst homeopathie als medicijn af

door admin
Valenciaanse regering wijst homeopathie als medicijn af

In 2009 heeft het Spaanse parlement een wetsvoorstel aangenomen waarmee het voorschrijven van homeopathische geneesmiddelen als officieel medisch handelen wordt erkend. Dit werd besloten om de homeopathische medicijnen alleen door deskundigen in erkende medische behandelcentra voor te laten schrijven en het ondeskundig thuisgebruik te verminderen.

Pseudotherapie

De Valenciaanse regering wil echter af van de officiële erkenning van deze ‘pseudotherapie’ en wil dat gezondheidscentra in de autonome regio stoppen met het voorschrijven van homeopathische geneesmiddelen. Deze zouden niet passen binnen de officiële openbare gezondheidszorg. “Juist medisch handelen is gebaseerd is op wetenschappelijk bewezen inzicht”, zegt Carmen Montón, minister van Gezondheidzorg van de Valenciaanse regering. Voor haar is het duidelijk wat wel en wat niet wenselijk is in de medische praktijk van de gezondheidscentra die onder haar bewind vallen. Als eerste minister van Gezondheidszorg van een deelregering vraagt zij haar collega van de regering in Madrid de officiële status van de homeopathie als behandelmethode in te trekken. Overheidsinstanties zijn volgens Montón verplicht om onderscheid te maken tussen medische producten die wel en producten die niet worden ondersteund met wetenschappelijk bewijs. Onder deze laatste categorie vallen volgens haar de homeopathie en andere pseudotherapieën. Ook de Real Academia Nacional de Farmacia waarschuwde onlangs voor de inzet van homeopathie als geneesmiddel. Dit zou de gezondheid van patiënten in gevaar kunnen brengen omdat zij afstand doen van de conventionele behandelmethoden.

Geen wetenschappelijk bewijs

Om dit risico te mijden heeft Montón nu dus een verzoek gestuurd naar het centrale ministerie van Gezondheidszorg om de officiële status van de homeopathie in de wet te laten wijzigen. De therapeutische werking van homeopathische middelen acht zij behalve een mogelijk placebo-effect niet bewezen. “Homeopathie betekent een reëel risico voor de volksgezondheid, aangezien het gebruik ervan ertoe leidt dat medicijnen waarvan het effect wel bewezen is terzijde worden geschoven”, aldus Montón. In een schrijven waarin ze medische instellingen expliciet verzoekt geen homeopathische middelen voor te schrijven maakt ze duidelijk dat “reclame, promotie, het praktiseren en ontwikkelen van activiteiten die niet erkend zijn als officiële zorg en dus pseudowetenschappelijk zijn”, niet zijn toegestaan. Deze direct geldende richtlijn is niet alleen van toepassing op het praktiseren van de homeopathie, maar geldt ook voor andere niet wetenschappelijk bewezen therapieën zoals Traditionele Chinese Geneeskunde, acupunctuur, fytotherapie, osteopathie, Reiki en ayurveda.

Nederland en België

In Nederland is de homeopathie geen officieel erkende medische behandelmethode. Het is geen beschermd beroep en iedereen kan zich in principe homeopaat noemen. Homeopathie maak geen deel uit van een academische opleiding. Wel zijn er veel artsen die na hun academische opleiding nog een opleiding homeopathie hebben afgerond. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden in Nederland een homeopathische behandeling. In België kunnen alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen worden geregistreerd als homeopaat.

Dit vind je misschien ook leuk