Eeuwigdurende bouwwerkzaamheden Sagrada Familia in Barcelona

door admin
Eeuwigdurende bouwwerkzaamheden Sagrada Familia in Barcelona

Gaudí is een van de bekendste architecten aller tijden en wordt door velen beschouwd als een genie met een ongekende ambitie. Alles aan hem was groots en uniek. Hij was van jongs af aan bekend. Zelfs zijn dood (hij werd in Barcelona aangereden door een tram) was niet alledaags. Zeven van zijn werken zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Zijn bekendste werk is zonder enige twijfel de Sagrada Familia, het onafgemaakte project dat tot nu toe vele bezoekers trekt.

Miljoenen bezoekers

Volgens cijfers van de Spaanse raad voor de bouwnijverheid bezochten vorig jaar vier en een half miljoen personen de Sagrada Familia. De gemeente schat echter dat daarnaast nog ongeveer 20 miljoen personen het gebouw van buiten hebben bewonderd, zonder er daadwerkelijk naar binnen te gaan.

Gaudí was een groot talent. Hij bedacht gebouwen zonder gebruik te maken van blauwdrukken. Hij hield van het werken met maquettes. Zijn unieke stijl bestond uit het vermengen van natuurlijke vormen met techniek. Daarbij maakte hij gebruik van invloeden van beroemde voorgangers om zijn formidabele werken grootser te maken.

In 1883 aanvaarde Gaudí (die toen pas 31 jaar oud was) de opdracht om de Sagrada Familia af te bouwen. De eerste steen van de basiliek was al op 19 maart 1882 gelegd, maar de eerste architect had zich na onenigheid met de opdrachtgever teruggetrokken. Gaudí dacht het werk binnen redelijke tijd af te hebben, ondanks zijn grandioze ideeën die een belangrijk stempel op het gebouw zouden drukken. 43 jaar lang besteedde hij een groot deel van zijn energie aan de Sagrada Familia en tijdens de laatste 15 jaar van zijn leven nam hij geen andere opdrachten aan. Hij stierf echter voordat het gebouw klaar was. De eeuwige steigers en de voortdurend onderbroken werkzaamheden vormen een belangrijk deel van de mythe van dit kerkgebouw.

Technologie

Dankzij nieuwe technologie is het nu mogelijk om  deze basiliek verder af te bouwen. De architecten die de droom van Gaudí gaan verwezenlijken, maken hiervoor gebruik van aeronautische software, 3-D printers en virtuele realiteit-recreaties. Zij zijn ervan overtuigd dat Gaudí tevreden zou zijn over het gebruik van deze moderne technologie. Hij pastte  in zijn tijd ook nieuwe technieken toe bij de bouwwerkzaamheden.

Een eeuwigheid

Op 1 maart 1886 trachtte de oorspronkelijke opdrachtgever van dit project, Josep María Bocabella, de gelovigen gerust te stellen. Velen van hen dachten namelijk dat de bouw van de basiliek een eeuwigdurende zaak zou zijn. “Geliefde broeders. Jullie vragen je af wanneer de bouw van de Sagrada Familia voltooid zal zijn. Sommigen onder u hebben zelfs geklaagd dat het te groots is en dat de bouw een eeuwigheid duurt. Maar maakt u zich geen zorgen… De opzichter heeft, om u gerust te stellen, beloofd de tempel binnen 10 jaar af te bouwen, mits er geen zich onvoorziene omstandigheden voordoen en u maandelijks 30.000 peseta (tegenwoordig meer dan 1 miljoen euro) inzamelt.”

Vergissing van 130 jaar

Als alles volgens plan gaat, zal de vrome Bocabella zich maar 130 jaar hebben vergist. De basiliek zal precies een eeuw na de dood van Gaudí in 2026 afgerond kunnen worden.

Mensenjaren zijn echter niets vergeleken bij de goddelijke eeuwigheid, grapt Jordi Faulí, de hoofdarchitect van de Sagrada Familia: “Gaudí zei eens dat zijn cliënt geen haast heeft. En hij had gelijk”.

Dit vind je misschien ook leuk