Spanningen tussen Catalaanse regering en Spanje nemen weer toe

door admin
Spanningen tussen Catalaanse regering en Spanje nemen weer toe

Allereerst worden op 17 augustus aanstaande de slachtoffers herdacht van de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils een jaar geleden. Volgens Torra heeft zijn regering daarbij de Spaanse koning niet uitgenodigd. Eerder liet de regeringsleider al weten dat Felipe VI ‘niet meer de koning van de Catalanen is’. Zijn regering woont de officiële gelegenheden van het koningshuis niet bij en nodigt ook de koning niet uit bij evenementen in Catalonië. Wel staat hij open voor een dialoog met de koning. Waartoe hij Felipe VI al heeft uitgenodigd eind juni na zijn aantreden. ‘Ik zou graag de zeer ernstige toestand waarin dit land zich bevindt aan hem uitleggen met politieke gevangenen, ballingen en duizenden Catalanen die zijn aangeklaagd en waarin het recht op zelfbeschikking is gecriminaliseerd. Dat wil ik hem allemaal uitleggen, maar daartoe heb ik nog geen kans gehad’. 

Bovendien zal dit najaar het proces plaatsvinden voor de negen in voorarrest zittende Catalaanse politici. Hen hangt tot 30 jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens hun betrokkenheid bij het illegale referendum op 1 oktober vorig jaar en de daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement op 27 oktober. 

De uitspraak in de rechtszaak tegen de politici zal cruciaal zijn in de bepaling van de toekomstige relaties tussen Catalonië en Spanje. De nieuwe Spaanse regering onder leiding van socialist Pedro Sánchez gaf wel aan de weg van de dialoog te kiezen. Iets dat goed werd ontvangen door Quim Torra. ‘Zolang er sprake is van dialoog en onderhandelingen moeten we alle mogelijke wegen onderzoeken om de beste deal voor het land te krijgen’, aldus Torra tijdens het interview. Volgens hem is unilateraal optreden een van de opties, maar zal hij andere opties ook niet opgeven als die leiden naar het verkrijgen van een onafhankelijke status. Ook gaf Torra aan niet te hopen dat Pedro Sánchez artikel 155 als optie ziet. Met dit artikel uit de Spaanse grondwet kan de regering in Madrid de zeggenschap over een autonome regio overnemen als die zich niet naar behoren gedraagt. Een maatregel die door de vorige regering meteen werd ingezet nadat Catalonië eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep. 

Mocht opnieuw een referendum over onafhankelijkheid mogelijk zijn, en ‘nee’ wint, dan zal Torra direct aftreden, en beginnen met schrijven aan zijn memoires, zo zei hij. 

Dit vind je misschien ook leuk