Puigdemont lanceert nieuwe beweging voor onafhankelijk Catalonië

door admin
Puigdemont lanceert nieuwe beweging voor onafhankelijk Catalonië

De dag was symbolisch. Precies een jaar geleden riep Puigdemont als premier van Catalonië de onafhankelijkheid uit nadat bij een onwettig referendum op 1 oktober de meerderheid voor onafhankelijkheid had gestemd. Met Crida Nacional (nationale roep) wil Puigdemont het vuur voor de onafhankelijkheidsstrijd weer opnieuw aanwakkeren.

De beweging, expres geen partij, zodat kan worden samengewerkt met andere separatistische partijen, werd gelanceerd tijdens het ‘stichtingscongres’ in Manresa. Onder de aanwezigen was ook de huidige Catalaanse premier Quim Torra. 

Puigdemont sprak zijn publiek toe vanuit België via een videoverbinding. Hij zei: “Een jaar geleden besloten we dat we de strijd zouden voortzetten, ongeacht de omstandigheden en gebeurtenissen, en dat we ons engageren om een beter land te bouwen, een republiek”. Hij verwees ook naar de huidige verdeeldheid binnen het separatistische kamp en benadrukte dat iedereen die voor onafhankelijkheid is als eenheid verder moet strijden en niet elkaar moet beschuldigen.

Crida Nacional heeft nog niet veel steun. Slechts een van de drie separatistische partijen steunt de beweging. Veel separatisten van het eerste uur zitten gevangen of verblijven als balling in het buitenland. De gekozen locatie van het oprichtingsevenement was net als de dag symbolisch. Vlakbij Manresa staat in Lledoners de gevangenis waar diverse separatisten gevangen zitten die vorig jaar betrokken waren bij het illegale referendum en de onafhankelijkheidsverklaring daarna.

In het Catalaanse parlement is onder de separatisten op dit moment een tweedeling van mensen die via een opstand de onafhankelijkheid willen verkrijgen en mensen die dit liever via de weg van dialoog met de regering in Madrid bereiken.

Vorig jaar reageerde Madrid op de onafhankelijkheidsverklaring met het afzetten van de regering van Puigdemont en de ontbinding van het Catalaanse parlement. Ook nam de centrale regering de macht over van Catalonië door grondwetsartikel 155 in te voeren. Puigdemont werd aangeklaagd en vluchtte naar België vanwaar hij sindsdien een rol probeert te blijven spelen in ‘het proces’. Sinds juni dit jaar normaliseerde de toestand enigszins met het aantreden van de nieuwe regionale regering onder leiding van Quim Torra.

Dit vind je misschien ook leuk