Wilde zwijnen in centrum van Barcelona op zoek naar voedsel

door admin
Wilde zwijnen in centrum van Barcelona op zoek naar voedsel

Vorige week zagen inwoners drie wilde zwijnen die de straat bij het Sant Pau Ziekenhuis overstaken. Dit ligt dichtbij de wereldberoemde, nog in bouw zijnde, kathedraal, de grootste publiekstrekker van de stad. Een dag later werden de dieren gefotografeerd vlakbij de Mercè markt in de wijk Nou Barris. 

Wilde zwijnen leven vrij in de Collserola heuvels. Omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben en er amper op ze wordt gejaagd, kunnen ze zich flink vermendigvuldigen. De laatste jaren neemt het stadsbestuur maatregelen om de aantallen binnen de perken te houden. Dat ze hiermee succes boekt, zou blijken uit het feit dat dit jaar ‘slechts’ 396 wilde zwijnen zijn gezien binnen de stadsgrenzen, ten opzichte van 1.187 in 2016.

In de buurt vlakbij de heuvels heeft de gemeente vuilniscontainers zo geblokkeerd dat de zwijnen er niet bij kunnen. Ook worden daar burgers ontmoedigd die zwerfkatten te eten geven. Eten dat eveneens wilde zwijnen aantrekt. 

Doorgaans vormen wilde zwijnen geen gevaar, al wegen ze zo ruim honderd kilo. Alleen wanneer het gaat om een wild zwijn met jongen is het oppassen geblazen. In dit opzicht ontdekten onderzoekers van de Autonome Universiteit van Barcelona vorig jaar wel dat wanneer wilde zwijnen er aan wennen afval van mensen te eten het waarschijnlijker is dat ze zich agressief naar mensen toe kunnen gaan gedragen. 

Dit vind je misschien ook leuk