Demonstratie studenten en ambtenaren in Barcelona voor betere voorwaarden

door admin
Demonstratie studenten en ambtenaren in Barcelona voor betere voorwaarden

Volgens de lokale politie ging het om zo’n 8.000 mensen die bijeenkwamen in de Catalaanse hoofdstad. In eerste instantie werd de verkeersader Diagonal geblokkeerd door een groep studenten. Vervolgens stelden artsen en ander medisch personeel zich op voor het Catalaanse publieke gezondheids agentschap ICS en later in de middag kwamen medewerkers van faculteiten en studenten samen.

De regering van Quim Torra heeft zich tot nu toe stilgehouden rond het protest dat al enkele dagen duurt en zijn climax beleefde afgelopen woensdag toen demonstranten het Catalaanse parlement omsingelden en door de politie werden tegengehouden van een poging het gebouw te bestormen. 

Torre twitterde op donderdag dat hij de leden van zijn kabinet zou ontmoeten om te blijven werken aan de nodige overeenkomsten die burgers ten goede komen. 

Donderdag was al de vierde stakingsdag van huisartsen in Catalonië die protesteerden onder het motto ‘wisselvalligheid’ in de sector. Bijna duizend artsen werden ontslagen als gevolg van de bezuinigingen in de laatste jaren. Artsen kunnen de last van het aantal patiënten niet meer aan. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat artsen in de regio staken. 

In het federale Spanje regelen de autonome deelstaten de openbare zorg en het onderwijs. Het Catalaanse Gezondheids Instituut (ICS) beheert 80% van de primaire zorg in de regio, is met een pakket aan maatregelen gekomen om de problemen het hoofd te bieden. Stakende gezondheidswerkers willen dat ze minimaal 12 minuten hebben voor elke patiënt en een maximum aantal van 28 huisbezoeken per dag. ICS heeft deze eisen niet geaccepteerd. 

Nu geen excuses meer

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau staat achter het protest en heeft de regionale overheid opgeroepen actie te ondernemen. Ze schreef op Twitter: ‘Publieke diensten in Catalonië bevinden zich op minimumniveau’s na jaren van bezuinigingen en intrekking van verantwoordelijkheid van de regionale overheid die de lokale leiders compleet in de steek heeft gelaten… Catalonië heeft een overheid nodig die regeert. Nu geen excuses meer.’

Onderwijsbezuinigingen

Op donderdag voegden zich ook leerlingen van de basis- en middelbare scholen en universitaire studenten zich bij de demonstratie om meer financiële middelen en betere voorwaarden te eisen. Volgens hen is  het onderwijs niet hersteld van de effecten van de bezuinigingen die door de voormalige regering onder Artur Mas zijn doorgevoerd in 2011. Leraren willen terug naar het oude schema en minder leerlingen per klas. Studenten willen het collegegeld verlagen. Het bedrag hiervoor nam toe met 67% tijdens de crisis om vervolgens met 30% verlaagd te worden.

Op woensdag vormden studenten barricades met stoelen, tafels en vuilnisbakken bij alle ingangen van de campussen van de universiteit Pompeu Fabra (UPF) en de Autonome universiteit van Barcelona (UAB).

Staking ambtenaren

Ook Catalaanse ambtenaren stopten gedurende twee uur met werken om zich bij de demonstratie te voegen. De Catalaanse overheid is nog steeds extra betalingen aan ambtenaren schuldig die werden geschrapt in 2013 en 2014 als onderdeel van de bezuinigingspolitiek. Als er hierover geen overeenstemming komt zullen alle 160.000 ambtenaren van de regionale overheid en andere publieke instellingen gaan staken op 12 december. 

Dit vind je misschien ook leuk