Vrieskou in Catalonië op koudste dag tot nu toe deze Spaanse winter

door admin
Vrieskou in Catalonië op koudste dag tot nu toe deze Spaanse winter

Dus daar zit je dan in je dikke wollen trui. Vandaag is het echter echt koud, ook overdag. In Prades (Tarragona) was het zelfs -10,6 graden, in Sant Pau de Segúries (Girona) -9, in Vielha (Lleida) -8,1, Girona-stad -7,9. en in Vic (Barcelona) -7,6 graden op de koudste dag tot nu toe in deze winter.

Volgens het Catalaanse weerinstituut SMC vroor het de afgelopen nacht in de meeste plaatsen. In Barcelona werd een temperatuur gemeten van 3 graden. Door de harde wind lag de gevoelstemperatuur nog lager. Andere plaatsen waar het kwik relatief ver onder de nul kwam waren: Olot (Girona met -7,1, La Seu d’Urgell (Lleida) en in La Pobla de Segur -6,4 en -6,2 in El Pont de Suert (Lleida) en -6 in Solsona, eveneens in Lleida. 

In enkele plaatsen in de regio werden sinds februari 2012 niet meer zulke lage temperaturen gemeten. Dit was het geval in Cunit (Tarragona) met -2,4 en Orís (Girona) met -8,3 graden Celcius.

De verwachting is dat het in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw vrijwel overal heel koud zal zijn, behalve in gebieden langs de kust. Vanaf zondagochtend zal het langzaam weer iets warmer worden.

Zeventien provincies in vijf autonome regio’s, waaronder dus Catalonië, krijgen een gele of oranje weerwaarschuwing. Ook vanwege kustfenomenen zoals windstoten en hoge golven. 

De kou is een gevolg van een massa poollucht die vooral het noorden van Spanje en de Balearen treft. 

Dit vind je misschien ook leuk